HALLE - Initiatie in de sensoriële analyse van Geuze

C21

HALLE - Initiatie in de sensoriële analyse van Geuze

Editiepajot_halle_boon_foto_merckx
Frank Boon (Foto Merckx)

Op uitnodiging van de Lambiekstoempers komt geuzebrouwer Frank Boon uit Lembeek op vrijdag 20 februari een initiatie in de sensoriële analyse van Geuze geven om 20.00 uur stipt in het bovenzaaltje van café “DE KRING”, Stevens Dewaelplein 15, Lembeek. Hij laat er ook enkele bieren proeven.

Proeven van bier, is eerst en vooral uw indrukken kunnen analyseren en ze vervolgens kunnen neerschrijven.

Het proeven van bier of de sensoriele analyse wordt onderverdeeld in vier belangrijke hoofdbestanddelen : het visueel aspect, de geur en het aroma, de smaak en de eventuele fouten in het bier.

Het visueel aspect dient om de toestand van het glas, de bierkleur, de schuimstructuur, de schuimkleur, de pareling, de helderheid en de bierzuiverheid van het bier te analyseren.

De geur dient om het boeket van het bier te definiëren. Men gaat de sterke en de kleinere geurkenmerken proberen op te snuiven. Zo kan men bijvoorbeeld rioolgeur, kaasgeur, natte hond, zweet,… maar ook bloemen, rijke appel, verse hop, fruitaroma,… waarnemen.

 Bij het proeven gaat men eerst op zoek tot welk smaaktype het bier behoort. Is het bier mals, fruitig, melkzurig, vineus, azijnzurig,… Om daarna binnen het bepaalde smaaktype de sterkste en mindere kenmerken , van esterrijk over chardonnay tot ondrinkbaar, vast te leggen.

Zitten er frappante, merkbare of eerder herkenbare maar niet storende fouten in het aangeboden bier ? Heeft het bier een doordringende gistsmaak ? , heeft het bier kurkschimmel of smaakt het naar de ton ?,…

Onder leiding van gastspreker Frank BOON, de drijvende kracht achter de geuzebrouwerij Boon, gaat men samen op zoek naar al deze kenmerken binnen een drietal aangeboden bieren van spontane gisting.

Onwaarschijnlijk een boeiende, interessante maar vooral leerrijke avond voor alle bierproevers.

Deelname : Lambikstoempers : 2,00 euro ; Zythosleden : 4,00 euro; anderen : 6,00 euro.
Inschrijven noodzakelijk : bij Wim op 0495/ 44 33 25 of
penningmeester@lambikstoempers.be voor vrijdag 13 februari 2009.
Aantal plaatsen beperkt !

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 feb 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief