HALLE – Diefstal in woning blijft grootste probleem

C21

HALLE – Diefstal in woning blijft grootste probleem

Editiepajot_halle_van_wezer_foto_merckx
Zonechef Vanwezer (Foto Merckx)
 

Tijdens een late nieuwjaarsreceptie heeft zonechef Johan Vanwezer cijfers bekend gemaakt over politionele feiten tijdens het afgelopen jaar.

Diefstallen in woning blijft het grootste probleem. In 2008 was er in Halle ook een stijging van het aantal zelfmoorden

Het actieplan 2009 werd goedgekeurd. Bijzondere aandacht zal gaan naar de diefstallen in woning, de verkeersveiligheid en de jongerenoverlast.

In 2008 werden in Halle 122 diefstallen en 54 pogingen tot diefstal in een woning geregistreerd. Dit blijkt het grootste probleem te zijn voor korpschef Johan Van Wezer.
Diefstallen in een voertuig stegen van 126 in 2007 naar 231 in 2008. Ook het aantal pogingen tot diefstal in een wagen steeg van 53 naar 71.

Wanneer er in 2007 maar 2 zelfmoorden waren in Halle steeg dit cijfer in 2008 naar 12.

De lokale politie Halle deed afgelopen jaar 419 vaststellingen voor nachtlawaai en geluidshinder. Dat is meer dan één per dag.
Zonechef Vanwezer vindt het ook positief dat er verdachte zaken gemeld worden.

De Halse politie moest 299 maal uitrukken voor kwaadwillige, nutteloze of niet-geïdentificeerd
oproepen

VERKEER
Het aantal verkeersongevallen met gekwetsten bleef in Halle in 2008 status-quo. De weggebruiker blijft wel constant zondigen tegen snelheid, alcohol, GSM gebruik, niet-dragen van veiligheidsgordel, verzekering niet in orde…
Op snelheid werden in 2008, 77.248 voertuigen gecontroleerd. 63,22% van deze reden correct.

In 2008 werden in Halle 6 handtasdiefstallen gepleegd en dan vooral in het centrum van Halle. Een tiental jongeren werden hiervoor opgepakt.

Succes boekte de Halse politie bij drugsbestrijding. Negen personen werden aangehouden, waarvan er momenteel nog 7 in de gevangenis verblijven. Drie voertuigen werden in beslag genomen hiervoor evenals aanzienlijke hoeveelheden drugs.

De lokale politie Halle heeft zich ook een toestel met nummerplaatherkenning aangekocht

2009
Het actieplan 2009 werd goedgekeurd. Bijzondere aandacht zal gaan naar de diefstallen in woning, de verkeersveiligheid en de jongerenoverlast.
Wat de jongerenoverlast betreft zal er speciale aandacht gaan naar de stationsomgeving, het stadspark, de omgeving van sportcomplex De Bres, de speelpleintjes en komt er meer toezicht in de uitgangswereld.

Over de veiligheid rond het Halse station zegde zonechef Vanwezer het volgende: “Hier is een subjectief gevoel van onveiligheid. Jongeren verzamelen er voor en na schooltijd en er wordt wat geduwd en getrokken. Afgelopen jaar gebeurde er één ernstig feit, maar na onderzoek bleek dat er geen enkel mes werd gebruikt en dat de GSM van het slachtoffer niet gestolen werd bij het incident maar enkele dagen er voor in de school. Er werd wel wat geduwd en getrokken”

PERSONEEL
Wat de personeelsbezetting betreft voorziet men een totaal van 84 politiepersonen. De huidige bezetting bedraagt 72 personen of een tekort van 12 personen. Zo ontbreekt er een hoofdinspecteur met specialisatie-politieassistent, 5 hoofdinspecteurs, 5 inspecteurs en 2 agenten. Wel is er 1 commissaris van politie in overschot.
In de loop van 2009 zal er een nieuw voorstel geformuleerd worden op basis van de personeelsbehoeften.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 feb 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief