HALLE - Ditjes en datjes uit het schepencollege

C21

HALLE - Ditjes en datjes uit het schepencollege

Stadswapen_halle
(Repro EP)

Info over de dikke truiendag in Halle, de gezelligste donkere nacht van het jaar, minderjarige daders moeten gemeenschapsdienst uitvoeren, Okidoki verhuist op woensdagnamiddag naar De Varkenssnuit en het Kringloopwandenproject

Dikke truiendag 
Op vrijdag 13 februari 2009 vindt weer dikke truiendag plaats, de jaarlijkse gelegenheid om wat extra aandacht te besteden aan ons energieverbruik. Het thema dit jaar is ‘energiegriezels’, omdat we dagelijks overspoeld worden met berichten over en rond energie, van subsidies en energieprestatiecertificaat tot de schommelende prijzenmarkt.

Dikke truiendag is ook de ideale gelegenheid om de deelname aan het Kyotoprotocol plechtig te ondertekenen. Die deelname is door het college van burgemeester en schepenen op 24 oktober 2008 goedgekeurd om de bevolking het signaal te geven dat de stad haar woorden omzet in daden. De officiële ondertekening gaat door om 11 uur op het stadhuis.

Ook de eerste energiecertificaten zullen worden opgehangen. Met het in kaart brengen van de huidige situatie kunnen de zwakke plaatsen opgespoord worden en kunnen de nodige maatregelen getroffen worden.

De bevolking en het stadspersoneel worden bij de actie betrokken door een energiequiz. Vanaf 6 februari zal via verschillende balies een quiz met vragen verspreid worden. Via de quiz worden enkele eenvoudige tips uitgereikt om thuis de eerste stappen te zetten naar een energiebewust gedrag. Op Dikke truiendag worden dertien winnaars uitgeloot. Die krijgen ieder een energiebesparende prijs.

Zaterdag 28 maart, de gezelligste donkere nacht van het jaar
‘De gezelligste donkere nacht van het jaar’, dat is dit jaar het thema van de nacht van de duisternis. Deze 14de editie gaat door op zaterdag 28 maart.
De stad organiseert in samenwerking met VVS Mercurius en de natuurgidsen opnieuw enkele activiteiten op de Hoge Bermweg. Eandis dooft de openbare verlichting over de hele stad van vrijdag 27 tot maandag 30 maart.

De activiteiten vinden plaats op de Hoge Bermweg, doorlopend van 20 tot 23 uur. Door verschillende types sterrenkijkers kunnen bezoekers kijken naar de sterren, de planeten en de maan. Ze krijgen van VVS Mercurius een sterrenkaart en uitleg. Natuurgidsen zorgen voor een boeiende boswandeling. Daarbij leer je de nachtelijke fauna en flora op een andere manier waarnemen.

Het stadsbestuur besliste om de openbare verlichting in de hele stad te doven van vrijdag 27 tot maandag 30 maart. Dat weekend zullen alleen de sterren de hemel verlichten.

Minderjarige daders moeten gemeenschapsdienst uitvoeren
Het stadsbestuur gaat akkoord met het bemiddelingsvoorstel van de vzw BAS om minderjarige daders gemeenschapsdienst te laten uitvoeren binnen de uitvoeringsdienst van de stad. Daardoor zullen twee minderjarige daders, die in juli 2008 met een spuitbus opschriften aanbrachten op een bank in de Arkenvest, twee woensdagnamiddagen samen met een arbeider graffiti verwijderen.

In 2003 ging het college al eens in op een bemiddelingsvoorstel van het bemiddelingsburo BAS. BAS is een begeleidingsdienst voor gemeenschapsdienst, vorming en herstelbemiddeling voor jongeren.

Okidoki verhuist op woensdagnamiddag naar De Varkenssnuit
Vanaf februari zullen de kinderen in de buitenschoolse opvang Okidoki in Buizingen op woensdagnamiddag opgevangen worden in De Varkenssnuit in de Albertstraat.

Reden daarvoor is dat er bij Okidoki op woensdagnamiddag na 14 uur minder dan 20 kinderen verblijven.

De kinderen worden om 14 uur bij Okidoki opgehaald met een stadsbus. In De Varkenssnuit op Sint-Rochus krijgen ze, samen met de kinderen van De Varkenssnuit, opvang in twee leeftijdsgroepen met aangepaste activiteiten. De ouders van de kinderen die regelmatig in Okidoki verblijvenkregen een brief met de nieuwe regeling.

Kringloopwandenproject
Aan de slingerweg/parking De Bres komen twee kringloopwanden. De stad tekent daarmee in op het provinciale kringloopwandenproject. Het project wil de burger middelen aanreiken om te tonen hoe snoeihout kringloopsgewijs in eigen tuin kan verwerkt worden. Het accent ligt op kringloopwanden.

Langsheen een stuk van de slingerweg komt een laag vlechtwerk, langsheen de doorgangen naar de parking een smalle snipperwand. De beplanting zal ook voorzien worden van verschillende bordjes met eenvoudige tips rond kringlooptuinieren. De gekozen plaats is een druk bezochte plaats waar het onderhoud al op een milieuvriendelijke manier gebeurt.

Het integreren van perfect afgewerkte voorbeelden in het straatgroen moet de nieuwsgierigheid van de inwoners aanwakkeren en de stap verkleinen om in de eigen tuin aan de slag te gaan en te experimenteren met kringloopmateriaal. Er staan kringloopwanden op de compostsite en natuurtuin Eizingen en in enkele parken maar het grote publiek is er nog te weinig mee vertrouwd. De bestaande kringloopwanden zijn ook vaak niet aangepast aan snoeihout uit de particuliere tuin.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 feb 2009
Felix Merckx
Repro E P
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief