HALLE - Aros opent fier nieuw gebouw

C21

HALLE - Aros opent fier nieuw gebouw

Halle_aros_jp_borremans_
Jean Pol Borremans met de ploeg die instond voor de realisatie van het nieuwe pand. (Foto Sluys)
 
Halle_aros_
Dsc_6443
Halle_chupalibre_
Jan Vanlaet en Chupalibre zorgden voor een geslaagd optreden tijdens de opening. (Foto Sluys)
 

Aros is in feite nog zeer jong: de oprichting dateert van begin 2008, als voortzetting van Architektenbureau Jean-Pol Borremans. De filosofie van het oorspronkelijk architectenbureau is steeds geweest: niet blijven staan, want blijven staan is achteruitgaan, je moet mee met de evolutie, mee met de tijdsgeest.

Jean Pol Borremans: "Aros wil deze filosofie verderzetten, dat bewijzen onder meer de proporties van deze nieuwe kantoorruimte. Bijzonder in feite, als je weet dat 10% van alle Belgische zelfstandige architecten in 2007 ernstig dachten aan het volledig stopzetten van hun activiteiten.

Anderzijds begrijp ik deze redenering: de professionele activiteiten van een architect in 1974 t.o.v. de architect in 2009 is niet meer vergelijkbaar: uitbreiding van de opdrachten, van de taken m.b.t. stedenbouw, veiligheidscoördinatie, EPB, toename van de verantwoordelijkheid, veel grotere administratieve rompslomp, de complexiteit van de dossiers enz….

De opdracht van de architect wordt dus steeds maar zwaarder. Je mag stellen dat, indien je dit beroep nog ernstig wil uitoefenen, je dit niet meer kan bolwerken als individueel alleenwerkend architect.

Alhoewel AROS een relatief klein bureau is, vormen we al bij al een hecht team van 8 mensen, die sedert jaren weten wat ze aan mekaar hebben:

            Dedobbeleer Stein             - architect
            Delplace Nico                        - assistent.architect
            De Neve Fabrice            - bouwkundig tekenaar 
            Eylenbosch Pascal            - landmeter
            Smeets Kristel             - architect
            Van Hove Sigrid            - assistent architect
            Van Volsom Francine - secretaresse

Met deze mensen verzorgen we dus projecten van klein naar groot. Meer dan 80% van onze projecten, zijn op maat gemaakte verbouwingen, gaande van verbouwingen van kleine arbeiderswoningen tot scholen met 36 klaslokalen.

In Halle heeft AROS denk ik wel haar sporen reeds verdiend: de oorspronkelijke kinderkribbe Pagadderke, Hoofdpostkantoor, service-flatgebouw Van Koekenbeek,het tekenatelier van Kunstacademie de Meiboom met het gebogen dak, Duitman in ’t Dassenveld, de Floere, de Visbuzze op de Grote Markt en last but not least Residentie Brusselpoort, het vroegere Perquy Plastic. Van dit laatste project hebben we dan ook ons visitekaartje gemaakt. Dit werkatelier waar we nu staan was samen met de hierboven gelegen loft de loskade van Perquy Plastic. Het vloerniveau waar jullie jullie bevinden is ongeveer 1m dieper uitgehaald, dieper dus dan de bestaande funderingen. Waar deze niveauverlaging gebeurd is, is nog duidelijk merkbaar aan de betonnen kolommen die zichtbaar gebleven zijn. Het niveau waar ik op sta, was de vroegere bovenkant van de oorspronkelijke funderingen. De grote blokken, onderaan de ramen aan de voorgevel, zijn eveneens de bestaande funderingen. In de hoogte van de vroegere loskade werd een nieuwe vloer geplaatst om een bijkomende loft te maken op de 1e verdieping.

Dit kantoor in zakelijke stijl met een industrieel karakter, als herinnering aan destijds, wordt deels verwarmd met een vloerverwarmingssysteem, deels met wandverwarming. De verlichting werd berekend om een optimale lichtverdeling te bekomen zuiver boven de bureeltafels. Het volledige kantoor is uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem D+, volgens EPB-normen, t.t.z. met warmterecuperatie van de opgezogen lucht om de verse buitenlucht voor 96% op te warmen.

Het huidige AROS kantoor meet ongeveer 225m² in totaal. Buiten de werkruimte waar we ons nu bevinden, is er nog een in 2 opdeelbare ontvangstruimte, een archiefruimte, een kitchenette met refter, de toiletten en een afzonderingskantoor.

Voor de kleurkeuze werd inspiratie gezocht bij Mondriaan, U kent wellicht ook de kleuren van de Rietveldstoel: blauw, geel, rood en zwart.

Vanuit deze nieuwe locatie zullen we trachten ons cliënteel nog beter te kunnen dienen op vlak van architectuur, stedenbouw, projectontwikkeling, privé- zowel als gerechtelijke expertises. Het doel-cliënteel zijn zowel privépersonen, als openbare besturen.

De schilderijen en tekeningen die hier aan de muur hangen zijn van de hand van mijn oudste dochter Sara. "

Erkenningen
Op 11 september 2005 werd de Stedelijke Prijs voor Stadsverfraaiing te Halle gewonnen met een verbouwing van een sociale woning te Halle. Ook in 2008 werd de eerste prijs binnen gehaald met het project Duitman in de Zinkstraat te Halle. In 2007 werd een tweede plaats behaald. In 2005 werd de Toegankelijkheidsprijs van de Stad Halle gewonnen met het Streekproductencentrum in de Poststraat. In 2007 werd een tweede plaats behaald met de verbouwing van Video Kik te Halle

 Info: Aros, Scheepswerfkaai 1/0001, tel: 02 360 33 66, www.aros.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 feb 2009
Editiepajot
Nand Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief