HALLE - Minister Vandenbroucke pleit voor samenwerking tussen beeldende kunsten en woord en beeld

C21

HALLE - Minister Vandenbroucke pleit voor samenwerking tussen beeldende kunsten en woord en beeld

Editiepajot_halle_vandenbroecke_1_foto_felis_merckx
Leerlingen lieten ballonnen op met een boodschap. (Foto Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_vandenbroecke_2_foto_felis_merckx
Schepen van Onderwijs Freddy Busselot, Minister Vandenbroucke en directeur Jan Decreton bekijken het werk van leerlingen. (Foto Felix Merckx)
 

Naar aanleiding van de Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) bracht Minister Frank Vandenbroucke een bezoek de Halse kunstacademie "De Meiboom".
Hij bezocht de verschillende ateliers. De minister was echter wel te laat om samen met de kinderen ballonnen op te laten met daarin een exclusief kunstwerkje.
Minister Vandenbroucke verklaarde zich voorstander voor een romance tussen de academies voor beeldende kunsten en de academies voor woord en beeld  

Het thema van het DKO in de Meiboom was grensoverschrijdend en kreeg de naam “grenzeloos” mee.

Directeur Jan Decreton: “De ballonnen die wij oplieten vlogen richting Wallonië. Zij zijn dus zeker grensoverschrijdend. De boodschap die aan de ballonnen hangt is ééntalig Nederlands. Wij willen iets bijdragen tot de vernederlandsing van onze Waalse vrienden”.

Minister Vandenbroucke bracht een bezoek de verschillende afdelingen van De Meiboom.

ROMANCES TUSSEN VERSCHILLENDE ACADEMIES
De minister sprak ook over romances (het was immers voor niets valentijn) tussen het leerplicht onderwijs en de academies die elkaar beter moeten vinden

Frank Vandenbroucke: “Er mogen zelfs romances komen tussen de academies voor beeldende kunsten en de academies voor woord en beeld. Dit wil zeggen samenwerken in één organisatie. De kunsten van vandaag lopen meer en meer in elkaar. Meer en meer kunstenaars combineren ook beeldende kunst en muziek en woord.”

Intussen neemt Vandenbroucke alvast enkele maatregelen die de basisprincipes van een toekomstige vernieuwing niet in de weg kunnen lopen. Een ervan is het scheppen van de mogelijkheid om kunstacademies op te richten, die zowel beeldende als podiumkunsten omvatten. Dat kan door het samenvoegen van bestaande academies, maar ook door de oprichting van nieuwe instellingen. Dat is volgens de minister goed nieuws voor regio’s waar momenteel geen aanbod bestaat: de deur wordt nu geopend om dit aanbod te creëren.

Hij besliste ook om een aantal nieuwe opleidingen toe te voegen aan het DKO-aanbod. Het gaat om opleidingen die in de voorbije jaren met succes zijn uitgetest in enkele academies: bijvoorbeeld tekenfilm, theatervormgeving, amateurdirigent en volksmuziek. Voortaan kunnen ook andere academies zich kandidaat stellen om een dergelijke opleiding aan te bieden.

Directeur Jan Decreton is het met de mening van de minister over een samenvoeging van de academies niet eens.
Jan Decreton: “Ik hoop dat het bij een hoop van de minister blijft. Ik denk dat water en vuur inhoudelijk niet te verzoenen zijn met elkaar”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 feb 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief