HALLE - In wat hun feestjaar moest worden verliezen De Boerkes hun erevoorzitter en voorzitter

C21

HALLE - In wat hun feestjaar moest worden verliezen De Boerkes hun erevoorzitter en voorzitter

Editiepajot_halle_boerkes_1_gr_foto_merckx
Aan het werk in hun atelier. (Foto Merckx)
 
Editiepajot_halle_boerkes_1_kl_foto_merckx
Voor het maken van de char is er ook klei nodig (Foto Felix Merckx)
Editiepajot_halle_boerkes_2_kl_foto_merckx
Aanbrengen van polyester vraagt veel geduld. (Foto Felix Merckx)
Editiepajot_halle_boerkes_2_gr_foto_merckx
Hoogtevrees is uit den boze. (Foto Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_boerkes_3_kl_foto_merckx
Een char maken is een ernstige zaak. (Foto Felix Merckx)
Editiepajot_halle_boerkes_4_kl_foto_merckx
Voorzitter David Manand glundert (Foto Felix Merckx)
Editiepajot_halle_boerkes_3_gr_foto_merckx
En maar schuren. (Foto Felix Merckx)
 

De Halse carnavalgroep De Boerkes bestaat in 2009 juist 44 jaar. Zij zijn de oudste Halse carnavalgroep en willen hun verjaardag op een passende wijze vieren (elf en alle veelvouden van els zijn feestjaren in de wereld van het carnaval). Daarom zijn ze op zoek gegaan naar nog mensen die ooit eens lid geweest zijn van de groep. Zij hebben tot nu toe 142 oud-leden van deze groep gevonden. Er zit er zelfs één in Hongarije.
Alle oud-leden van de Boerkes verzamelen zich op zaterdag 28 februari in de Octopus en op zaterdag 7 maart worden ze ook op het Halse stadhuis ontvangen.

Wat een feestjaar moest worden is wel wat tegengevallen. Het afgelopen jaar verloren ze hun erevoorzitter Jean Jacmin en hun voorzitter Edouard ‘Boy’ Demuylder.

De Boerkes danken hun bestaan aan het spel ‘Interland’ dat in de zestiger jaren op TV liep.
In 1966 was wijlen Jean Jacmin kapitein van de Halse ploeg die in het televisiespel “Interland” het Nederlandse Geldermalsen te grazen nam. De euforie na de overwinning was zo groot, dat het feest verder gezet werd met carnaval Halle.

De toenmalige voorzitter, wijlen Victor “Den Duc” Cornelis stelde het volgende jaar dan maar voor als de “De Boerkes” mee op te stappen in de stoet. Hallenaren hebben immers de spotnaam van Vaantjesboer. De Boerkes hebben in de loop der jaren ook al enkele keren de carnavalprins geleverd; Dat waren Jean Jacmin in 1970 en Eduard ‘Den Boy’ De Muylder in 1984. Beiden zijn helaas afgelopen jaar overleden.

Toen Jean Jacmin prins was moest het traject van de stoet zelfs ingekort worden wegens de hevige sneeuwval.

Legendarisch bij De Boerkes is hun koe die steevast mee gaat in carnaval. Zij geeft echter geen melk maar wel bier en dit ‘van boven en langs onder’. Helaas zal het dit jaar de laatste maal zijn dat de koe zal te zien zijn in de staat. Zij heeft immers de gezegende leeftijd van 61 jaar en mag op stal blijven. Nog sporadisch zal ze eens te zien zijn.

THEMA
De Boerkes stappen dit jaar mee op met het thema “al 44 joer soep op de grootmoeders wijze”. De char is zo een 20 meter lang en bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een paard en het tweede deel is een koets met de ketel voor de soep. De 43 leden van de groep zullen een belle-epoque kleding hebben.

Voor het bouwen van de char hebben De Boerkes met veel problemen te kampen gehad.

Voorzitter David Manard: ”Door het overlijden van onze voorzitter was er de fut wat uit. Hij deed alles voor zijn groep. Wij deden ’s avonds de voorbereiding en de volgende avond stond het stuk al klaar in polyester. Ook de koude heeft ons parten gespeeld. In onze hangar hebben wij temperaturen gemeten van -14°. De mazout die we gebruiken voor de verwarming bevroor gewoon in de hangar. Met de koude hebben wij ook last gehad voor het drogen van onze stukken”.

Wat de uitslag betreft maken De Boerkes zich geen illusies.
David Manard: “Door al de voorvallen van de afgelopen maanden zijn wij te laat begonnen aan de char. Om tijdig klaar te geraken zullen het nog lange dagen en korte nachten worden”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 feb 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief