Veel nieuws uit het stadhuis van HALLE

C21

Veel nieuws uit het stadhuis van HALLE

Stadhuis_halle
Stadhuis Halle; (Foto Felix Merckx)

Digitalisering
Halle gaat de registers van college en de gemeenteraadsbeslissingen van de gemeenten Halle, Lembeek en Buizingen digitaliseren. Het gaat hier om bestanden vanuit het jaar 1796 tot en met het jaar 1976. Ook zal ze de registers van het college en de raad van de randfederatie van Halle digitaliseren. Hier gaat het om bestanden vanuit het jaar 1971 tot en met 1976. Een deel van deze bestanden bevindt zich op het secretariaat in het stadhuis van Halle en een ander deel bevindt zich in het stadsarchief dat gehuisvest is in de Bres. In het totaal gaat het hierom ca. 36 000 bladzijden.

De stad Halle zal ook de microfilms van de bevolkingsregisters van de gemeenten Halle, Buizingen en Lembeek van 1847 tot 1910 digitaliseren.

Deze digitalisering is ten eerste voordelig voor de bescherming en de conservering van de registers. Ten tweede wil de stad Halle de digitale werking van de stadsdiensten waarborgen en ten derde kunnen geïnteresseerden de bestanden consulteren in de leeszaal van het stadsarchief.

Digitalisering is een proces van enkele stappen. Eerst zullen de registers gemicrofilmd worden, nadien worden de microfilms gescand. Daarna worden de gescande beelden gestructureerd en als allerlaatste stap worden de beelden beschreven op cd-roms.

Fantasie tijdens de jeugdboekenweek in de Bibliotheek van Halle
De Jeugdboekenweek vindt dit jaar plaats van 15 tot 29 maart en dit jaar is het thema ‘fantasie’, met als slogan ‘Achter de spiegel’. De bibliotheek van Halle neemt zoals ieder jaar deel aan de jeugdboekenweek en zij nodigt enkele schrijvers uit die hun verhalen komen vertellen aan leerlingen uit de basisschool. Iedereen draagt zijn steentje bij door mee te werken aan een fantastisch landschap of een ongeloofwaardig verhaal. Voor de leerlingen van de eerste graad komt Marijke Goossens haar verhaal van Heksje Lily brengen. Frans van Tendeloo vertelt aan leerlingen van de tweede graad over zijn beroep als dierenarts en de boeken die hij erover schreef en Bavo Dhooge griezelt met de leerlingen van de derde graad. Voor de kleuters zijn er voorleesactiviteiten voorzien die ofwel doorgaan in de bib ofwel in de klas van de allerkleinsten.

Verder prikkelt de bibliotheek de fantasie van elke bezoeker door de jeugdafdeling onder te dompelen in een sfeer van fantasie. Op grote rollen mag iedereen een deel van het fantasielandschap tekenen of in een groot schrift een zin toevoegen aan een ongelooflijk verhaal.

Jeugdhuis Eenders wordt opgeknapt
Jeugdhuis Eenders bestaat weldra 14 jaar en gedurende deze periode maakt het jeugdhuis gebruik van lokalen in het oud gemeentehuis van Buizingen. Deze lokalen zijn nu aan vernieuwing toe om te voldoen aan de heersende noden en reglementeringen.
Tijdens de infrastructurele aanpassingen zal een opening tussen de stapelruimte en de zaal gemaakt worden en zal de schouwmantel en het rookkanaal verwijderd worden.

 Dubbele beglazing voor de burelen van het kinderdagverblijf Pagadderke
De beglazing van de burelen van het kinderdagverblijf Pagadderke zullen worden vervangen. Het gaat om drie grote raampartijen die vervangen zullen worden door dubbele beglazing.

Speelplein Joepie krijgt een ballenvangersnet
Op het speelplein Joepie wordt de oude ballenvanger vervangen door een nieuw ballenvangersnet. De netten zullen komen achter de 2 goaltjes van het voetbalveldje van het speelplein.

Halle ondernemingsvriendelijke gemeente
Naar aanleiding van de projectoproep ‘’Ondernemingsvriendelijke gemeente’’ ,die gelanceerd werd door Vlaams minister van Economie, Partricia Ceysens, zal Halle zich profileren als een ondernemingsvriendelijke gemeente en dit met de slogan ‘’Bedrijvig en toeristisch Halle, een virtuele ontdekking’’.

De stad Halle zal zich profileren als ondernemingsvriendelijke gemeente door een professionele, gebruiksvriendelijke en visueel aantrekkelijke website met eigen domeinnaam te creëren. Op deze website kan de bezoeker alle informatie over het Halse bedrijfsleven vinden onder de vorm van gedetailleerde informatie en foto’s van de handelszaken. Ook zal er een activiteitenkalender aan toegevoegd worden, enz …

Educatief leerpad Warandepark
Het Warandepark is een mooie groene ruimte in Essenbeek en hierin zal binnenkort een educatief wandel en leerpad worden aangelegd die doorheen verschillende zones van het park lopen. De twee trajecten, kabouterpad en reuzenpad, worden voorzien van educatieve en informatieve borden en de ontmoetingszone, boomgaard, hooiland, bos, bronzone en poelzone zijn enkele van de vele zones die in het park zullen aangelegd worden.

Voor de officiële bekendmaking van het wandel- en leerpad werd de dag van het park uitgekozen. Deze zal plaatsvinden in het domein Warandepark op 17 mei 2009. Het thema van die dag is liefde en dit dankbaar en leuk thema zal de rode draad vormen voor al de activiteiten.

Kom op tegen Kanker zamelt taxussnoeisel in
Kom op tegen Kanker lanceert in 2009 opnieuw de actie ‘Vergroot de Hoop’. Het doel van deze actie is zoveel mogelijk taxussnoeisel in te zamelen. De taxusplant bevat immers baccatine, een actief bestanddeel dat wordt verwerkt in heel wat kankermedicijnen. Voor 1 kg baccatine is meer dan 12 ton snoeisel nodig. Halle zal deelnemen aan de actie en stelt het recyclagepark gratis ter beschikking.

De inwoners, groendiensten en tuinaannemers van Halle kunnen tussen 15 juni 2009 en 15 september 2009 hun jong, droog, zuiver en vers taxussnoeisel gratis afleveren in het recyclagepark.

Plantactie maart 2009
Ook dit jaar zal de stad Halle actief werken aan de uitbreiding van haar groene long: het Hallerbos. Dit jaar zullen er zo’n 6500 bomen geplant worden langsheen de Hoge Bermweg. In het kader van het MOS scholenwerking zullen leerlingen uit de twee stedelijke basisscholen een handje toesteken.

Op de plaats die dit jaar bebost wordt stond vroeger een dikke kastanjeboom. Helaas waaide deze om in 1933 en na vele jaren speelplezier in de holle stam werd hij totaal verwijderd. Om de herinneringen hieraan levendig te houden zal er op deze plantplaats terug een kastanjeboom geplant worden en zal de plantplaats gedoopt worden met de naam ‘den dikke Kastanje’

Korterittencontract
Halle zal dit jaar deelnemen aan de vijfde editie van het Korterittencontract dat gelanceerd is door Mobiel 21. De bedoeling van deze campagne is om mensen te overtuigen om gedurende een maand 20% van de korte autoverplaatsingen te vervangen door stappen, fietsen en gebruik van openbaar vervoer. Gedurende de campagne registreren de deelnemers individueel hun uitgespaarde autokilometers op het contract. Om de deelnemers te stimuleren worden er onder de deelnemers prijzen verloot.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mrt 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief