Halle deelt gratis lokvallen uit om Aziatische hoornaar te stoppen

C21

Halle deelt gratis lokvallen uit om Aziatische hoornaar te stoppen

Scherm__afbeelding_2024-02-22_om_19
 

Vanaf 26 februari haal je in het stadhuis van Halle gratis een lokval af om de opmars van de Aziatische hoornaar te helpen stoppen. Deze exotische soort vormt een bedreiging voor onze bijen en wespen, en daardoor ook voor onze biodiversiteit.  
De stad Halle pakt de bestrijding van de Aziatische hoornaar breder aan. Bij de Brandweerzone Vlaams-Brabant West kan je al gratis hulp vragen om nesten te verwijderen. Daarnaast deelt de stad nu ook gratis 300 lokvallen uit. Zodra de koningin van de Aziatische hoornaar begin maart haar winterschuilplaats verlaat, zoekt ze een plek om een embryonest te maken. Door op voldoende locaties selectieve lokvallen te plaatsen, worden die koninginnen gelokt en uitgeschakeld nog voor ze een nieuw nest vormen. 
Bedreiging voor onze biodiversiteit 
De verdelging van de Aziatische hoornaar is belangrijk. De soort komt agressief uit de hoek om hun nest te beschermen. Bovendien kan 1 nest Aziatische hoornaars elk jaar zo’n 12 kilogram insecten opeten. Dit vormt een bedreiging voor onze bestuivende insecten en onze biodiversiteit. Dat heeft dan weer grote gevolgen voor insectenetende vogels. Omdat de Aziatische hoornaar geen natuurlijke vijanden heeft in onze gebieden vermenigvuldigt de soort zich bovendien zeer snel. 
Help de Aziatische hoornaar te stoppen! 
Zo herken je een Aziatische hoornaar
Hoornaars zijn bijna dubbel zo groot als een wesp of honingbij. In België komen 2 soorten hoornaars voor: de Aziatische hoornaar en de onschadelijke Europese hoornaar. De Aziatische hoornaar is met 3,5 cm de kleinste van de 2 en herkenbaar aan zijn zwarte kleur, zwart-gele poten en gele achterkant.  
Zo herken je een nest
Zodra de voorjaarstemperaturen 15 graden bereiken, vliegen de koninginnen van de Aziatische hoornaar uit. Zij gaan dan op zoek naar een beschutte plaats onder een afdak of struik om een nieuw nest te maken. Dat is eerst zo groot als een tennisbal, maar kan in de zomer tot 1 meter groot worden. Spot je zo’n nest, schakel dan brandweerzone Vlaams-Brabant West in. Hiervoor stuur je een mailtje naar info@zvbw.be met een omschrijving en een foto van het nest. Indien het om Aziatische hoornaars gaat, komen zij het nest gratis verdelgen. 
Plaats een lokval
Vanaf 26 februari kan je aan de snelbalie van het stadhuis van Halle tijdens de openingsuren gratis een lokval afhalen. Hierbij krijg je een handleiding, zodat we zoveel mogelijk koninginnen kunnen vangen vooraleer ze een nieuw nest bouwen. 
Infosessie over de Aziatische hoornaar
Op donderdag 29 februari 2024 om 19u  In de raadzaal van het stadhuis, Oudstrijdersplein 18, 1500 Halle  Door Jelle Moerenhout van de Imkersbond voor Brussel en Omstreken

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 feb 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief