HALLE / VARIA - Mark Demesmaeker (N-VA) ondervraagt minister Schauvliege over vervuiling Zenne

C21

HALLE / VARIA - Mark Demesmaeker (N-VA) ondervraagt minister Schauvliege over vervuiling Zenne

Mark_demesmaeker
Foto Merckx

Sinds 25 november zijn er problemen met het Brusselse waterzuiveringsstation Brussel-Noord. Oorzaak is een dispuut tussen Aquiris, het Frans-Belgische consortium dat het zuiveringsstation uitbaat, en het Brussels Gewest over een nieuwe zandfilterinstallatie.

Acquiris heeft het zuiveringsstation gewoon stilgelegd en daardoor stroomt het afvalwater van 1,1 miljoen mensen ongezuiverd via de Zenne naar Vlaanderen.
Hallenaar Demesmaeker (N-VA) zal minister van Leefmilieu Joke Schauvliege ondervragen over het dossier tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement.
 
Er was de laatste jaren een groot ecologisch herstel aan de gang in de Zenne en de Schelde. Dat herstel van fauna en flora wordt nu volledig vernietigd, stelt ‘groene vingers’ Mark Demesmaeker (Vlaams volksvertegenwoordiger voor N-VA) vast.
Hij vindt dit niet kunnen: “Brusselse politici kunnen het niet laten om voortdurend hun oog te laten vallen op de Vlaamse Rand, hebben de mond vol over betere samenwerking… maar ze zadelen Vlaanderen op met hun leefmilieuproblemen. En dat uitgerekend met een groene minister, Brussels minister van Leefmilieu Huytebroeck (Ecolo)!”
 
Er is bovendien een samenwerkingsakkoord dat de gewesten ertoe verplicht gewestgrensoverschrijdende milieueffecten te melden.
Mark Demesmaeker wil dan ook weten of de Vlaamse Regering op tijd verwittigd werd, en welke verdere stappen de Vlaamse Regering zal ondernemen. Demesmaeker zal daarom minister van Leefmilieu Joke Schauvliege ondervragen over het dossier tijdens de plenaire vergadering.
 
Tenslotte kan de Europese boete voor België wegens het achterblijven bij de omzetting van de richtlijn stedelijk afvalwater hierdoor groter worden. “Waarbij men zich kan afvragen welk gewest zal opdraaien voor het grootste deel van deze boete. Ik vrees dat ik het antwoord wel weet.”, besluit Mark Demesmaeker.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 dec 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 20 mei 2024
Devogeleer Emile | 17 mei 2024

archief