ROOSDAAL - Gerard, het geheugen van Pamel

C21

ROOSDAAL - Gerard, het geheugen van Pamel

Gerard_van_herreweghen_p200
Pentekening Gerard van Herreweghen

Op 15 december 2009 overleed Gerard Van Herreweghen. Hij was zonder twijfel een van de belangrijkste heemkundigen van het Pajottenland. Hij laat een oeuvre na van vele duizenden bladzijden belangwekkende literatuur voor wie begaan is met de geschiedenis van deze streek.

Davidsfonds Roosdaal nam de taak op zich een passend huldeboek te maken voor de auteur die 40 jaar lang heemkundige artikels schreef voor het DF-Klokje. Het werd een bijzonder boeiende publicatie. In dit boek vindt de lezer een bloemlezing van de mooiste fragmenten uit het werk van de vaak gelauwerde auteur. Daarnaast zijn een aantal nooit eerder gepubliceerde cursiefjes opgenomen, een volledige bibliografie en bijdragen van zijn zoon Rik Van Herreweghen, Hubert De Bolle, François De Neef en Herman Van Isterdael. Talrijke foto’s tekeningen en kaarten maken er ook een aangenaam kijkboek van.

Overigens kun je het boek openslaan op om het even welke bldzijde! Je komt meteen terecht in een verrassend historisch decor, wetenschappelijk onderbouwd maar met veel ironie verteld. Onderkoelde humor is nooit ver weg in de teksten van Gerard.

De redactie van deze uitgave was in handen van Herman Van Herreweghen (neef van Gerard en zelf auteur van talrijke heemkundige werken) en van Walter Evenepoel (schrijver van streekgebonden verhalen en jarenlang vriend en medewerker van de grote heemkundige). Zij zorgden ook voor beschouwende en begeleidende teksten. Gerard, het geheugen van Pamel, toont duidelijk aan hoe belangrijk Van Herreweghen is geweest voor de plaatselijke geschiedschrijving.

Voor wie niet vertrouwd is met het werk van de auteur, is het een verhelderende kennismaking en voor zijn trouwe lezers een prettige herontdekking van meesterlijk geschreven kronieken.

Gerard, het geheugen van Pamel wordt voorgesteld op zondag 31 oktober om 19 uur in de Cultuurzolder, Basisschool Triangel in Pamel. De auteurs geven toelichting, Hilde Appelmans presenteert, Stefan Timmermans musiceert, Walter Evenepoel citeert. Daarna is er ruim gelegenheid om bij een goed glas gezellig na te praten in de bar van de boekenbeurs.

Praktische gegevens:

Gerard,

het geheugen van Pamel

een eerbetoon aan Gerard Van Herreweghen (1914-2009)

Auteurs: Herman Van Herreweghen en Walter Evenepoel.

met bijdragen van

Hubert De Bolle

François De Neef

Barbara Maere

Rik Van Herreweghen

Herman Van Isterdael


Omslagtekening: Anne Van Herreweghen.

136 blz. waarvan 35 met kleurenfoto’s, formaat A4.

Druk: Drukkerij De Backer Ninove.

Prijs: € 25.

Een uitgave van de werkgroep DF-Klokje van Davidsfonds Roosdaal.
Deze publicatie wordt aangeboden op de 44ste Boekenbeurs van Davidsfonds Roosdaal op 31 oktober, 1 en 2 november.

Bestellen kan ook via overschrijving op bankrek. 734-1610062-65 van Davidsfonds Roosdaal, 25 €  + eventueel 5 € portkosten.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 okt 2010
Willy Appelmans
Willy Appelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 apr 2024

archief