ROOSDAAL - Tip voor 8 juni: Catechismus in brandglas in de Sint-Martinuskerk van Strijtem

C21

ROOSDAAL - Tip voor 8 juni: Catechismus in brandglas in de Sint-Martinuskerk van Strijtem

Kerk_sint-martinus_strtijem_repro_editiepajot
Kerk_sint-martinus_strtijem_repro_editiepajot__1_
Strijtem_sint-martinuskerk_repro_editiepajot
Strijtem_sint-martinuskerk_repro_editiepajot__1_
 

De provincie Vlaams-Brabant heeft, in samenwerking met lokale partners, het project 'Op een kier' uitgewerkt. Het heeft tot doel 'verborgen' erfgoed voor cultuurtoeristisch bezoek te ontsluiten. In hartje Pajottenland worden aldus nog op zondagen 8 juni en 13 juli diverse monumenten voor bezoek opengesteld of wordt er extra aandacht besteed aan erfgoedcollecties.

Dat is bijvoorbeeld het geval voor de Sint-Martinuskerk van Strijtem. Deze kerk heeft een rijk meubilair en ook kleurrijke glasramen in bezit. Het was de eigenzinnige pastoor Cuylits die ze op het einde van de 19de eeuw liet aanbrengen. Hij liet de wanden van de kerk ook versieren met stichtende verhalen. Er zijn momenteel nog twee tekeningen te bezichtigen.
Luc Van Liedekerke, kerkgids, zal in de huid kruipen van pastoor Cuylits en hem vanaf de kansel laten vertellen wat hem bezielde om zijn kerk zo in te richten. De Cuylitspreek wordt gehouden om 14.30 en om 16 uur; de kerk zelf is toegankelijk van 14 tot 18 uur. Dat is ook het geval voor het nabijgelegen 19de-eeuwse koetshuis, de gotische kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek en het Hertboommolenmuseum.
 
Behalve Strijtem en Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, nemen in hartje Pajottenland ook Gooik en Lennik en met een aantal monumenten en sites deel aan 'Op een kier'.
 
Een brochure met het programma van alle deelnemende monumenten is gratis verkrijgbaar bij de lokale diensten voor toerisme of raadpleegbaar en te downloaden op:
http://mediatheek.vlaamsbrabant.be/toerisme  (rubriek brochures en folders).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mei 2008
Editiepajot
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 apr 2024

archief