ROOSDAAL - Pamelse grachten binnenkort vrij van afvalwater

C21

ROOSDAAL - Pamelse grachten binnenkort vrij van afvalwater

Editiepajot_roosdaal_pamelsegrachten_foto_01_willy_appelmans

Momenteel buigen de ingenieurs van Aquafin zich over een project in Pamel (Roosdaal), dat het regenwater van ongeveer 24ha akkerland moet afkoppelen van de riolering. Doordat al dit water momenteel via de riolering aangesloten is op het waterzuiveringsnetwerk, zorgt dit voor een sterke verdunning van het afvalwater. Dit bemoeilijkt het zuiveringsproces, en neemt daarenboven ook veel opslagcapaciteit in van de collectoren die het afvalwater moeten verzamelen, met een verhoogd risico op wateroverlast tot gevolg.

Krista Decat, bekkenverantwoordelijke voor het Denderbekken bij Aquafin, licht de plannen toe: “Het geplande project draagt de naam ‘Afkoppeling grachtinlaat en waterloop Keerstraat – Kriebrugstraat’. Hiermee willen we dus het regenwater afkoppelen van de riolering. Of beter gezegd, het afvalwater afkoppelen van het regenwater. We voorzien immers de aanleg van een nieuwe riolering in de Keerstraat en Kriebrugstraat, vanaf het kruispunt van de Keerstraat met de Brusselstraat/Gootjesstraat. Die riolering zal het afvalwater ter hoogte van de Boesdaalheidebeek op de reeds aangelegde Aquafin-infrastructuur aansluiten. Voor de afvoer van het niet-vervuilde regenwater zullen we voor een deel de bestaande infrastructuur gebruiken, en voor een deel een nieuwe leiding aanleggen in de Keerstraat vanaf huisnummer 11 en verder in de Kriebrugstraat tot aan de Boesdaalheidebeek.”

Samenwerking

Naast Aquafin zullen ook het gemeentebestuur en het OCMW hun duit in het zakje doen. De gemeente wil immers van de gelegenheid profiteren om een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen in een deel van de Pamelstraat. Dit betekent dat de weg er opengebroken en hersteld moet worden. In de Kriebrugstraat en een deel van de Keerstraat neemt de gemeente de aanleg van de nieuwe afvalwaterleiding en bijhorende wegeniswerken voor haar rekening. Het OCMW zal tegelijkertijd een rioleringsstelsel laten aanleggen voor de nieuwe verkaveling in de Kriebrugstraat (tegenover de Pamelstraat). 

Krista Decat: “Met dit project kunnen we twee vliegen in één klap slaan. Enerzijds wordt het waterzuiveringsnetwerk geoptimaliseerd door de afkoppeling van het regenwater en dus het vermijden van de verdunning van het afvalwater. Deze optimalisatie komt de ecologische kwaliteit van onze waterlopen ten goede. Anderzijds wordt het risico op wateroverlast sterk gereduceerd, waardoor de buurtbewoners eindelijk opgelucht kunnen ademhalen.”

Timing

Het Vlaamse Gewest heeft het technisch plan voor dit project goedgekeurd, wat betekent dat het detailontwerp nu in opmaak is. De werken zelf zullen dus pas binnen één tot twee jaar starten.

Infoavond

Op dinsdag 27 januari 2008 organiseren Aquafin en de gemeente Roosdaal een infoavond over dit project. Zij zullen er het ontwerp en de verdere procedure toelichten en aansluitend vragen beantwoorden. De vergadering zal starten om 20.00u in de raadzaal van het gemeentehuis, Brusselstraat 15 in Pamel (Roosdaal).

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jan 2009
Willy Appelmans
Willy Appelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 apr 2024

archief