ROOSDAAL - financieel gezond naar 2017

C21

ROOSDAAL - financieel gezond naar 2017

Gemeentehuis__roosdaal
 

Met enige fierheid kan de gemeente Roosdaal uitpakken met mooie financiële resultaten voor 2016 en een positief budget voor 2017 en meer dan realistische meerjarenplanning tot en met 2019.

 

We mogen stellen dat we een financiële gezonde gemeente zijn: dit blijkt uit onze positieve autofinanciëringsmarge van 347.558 euro voor het jaar 2017. Dit wil zeggen dat nadat al onze werkingskosten en leningslasten zijn afgelost, er nog een saldo van 347.558 euro zal overblijven ,wat toch wel een ruime marge inhoudt t.o.v. een totale omzet van 13.595.150 euro in 2017.

 

Sinds 2010 heeft de gemeente haar totale lange-termijnschuld jaar na jaar afgebouwd. Gemiddeld zakte de totale uitstaande schuld jaarlijks zelfs met 10,9%! De leningsuitgaven per inwoner zijn dan ook in 2014 met 107 euro per inwoner een heel stuk lager dan het gemiddelde van 130 euro per inwoner van vergelijkbare Vlaamse gemeenten (volgens Belfius cluster V2). Voor 2017 zouden onze jaarlijkse leningslasten nog verder zakken naar 98,26 euro per inwoner.

 

Toch moeten we verder oog hebben voor rechtstreekse en onrechtstreekse gevolgen van beslissingen genomen op andere niveaus zoals Taks shift, tariefverlaging van de vennootschapsbelasting, brandweerbijdragen enz.

 

Maar met dit alles weloverwogen staan er toch voor meer dan 6,8 miljoen euro  aan grote projecten gepland in 2017,waarvan een groot deel aan wegenwerken .Onder andere de Kraanstraat, Ninoofsesteenweg, Derrevoortstraat en Witteweg worden aangepakt. De uitbreiding van het schoolgebouw Triange-Strijtem is gestart, de realisatie van het sportgebouw bij het nieuwe kunstgrasveldterrein evenals begroetingsruimte begraafplaats in de Lostraat en de inrichting van het containerpark, langsheen de Ninoofsesteenweg, staan op de agenda. Ook zal er nog een groot deel van voet-en fietspaden worden afgewerkt in 2017.

 

Tot slot wensen we nog te benadrukken dat de Roosdaalse gemeentebelastingen lager zijn dan het gemiddelde van de Vlaamse gemeenten. De totale fiscale druk van de Roosdaalse gemeentebelastingen lag in 2014 op 83% van het Vlaamse gemiddelde. Gezien de financiële gezondheid van onze gemeente kunnen we de inwoners geruststellen dat  de tarieven van de gemeentebelastingen onveranderd zullen blijven (deze zijn onveranderd sinds 2001).

 

Met deze positieve boodschap wensen wij aan iedereen een gezond en wel 2017 vanuit het gemeentebestuur.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 dec 2016
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief