ROOSDAAL - Zuster Reinildis overleed op 102-jarige leeftijd in het klooster van de Zusters Franciscanessen te Strijtem

C21

ROOSDAAL - Zuster Reinildis overleed op 102-jarige leeftijd in het klooster van de Zusters Franciscanessen te Strijtem

Zuster_reinildis_overleed__102_jaar_strijtem__14_a
 
Zuster_reinildis_overleed__102_jaar_strijtem__15_a
 
Zuster_reinildis_overleed__102_jaar_strijtem__26_a
 
Zuster_reinildis_overleed__102_jaar_strijtem__31_a
 
Zuster_reinildis_overleed__102_jaar_strijtem__36_a
 

Op Goede Vrijdag, 14 april 2017 overleed in Strijtem op 102-jarige leeftijd zuster Reinildis, Estelle Servranckx. Samen met haar medezusters en familieleden werd er in de kapel van het klooster van de zusters Franciscanessen afscheid genomen op vrijdag 21 april. Zuster Reinildis werd begraven op het kloosterkerkhof.

 

Estelle werd geboren te Strijtem op 9 oktober 1914. Ze was de dochter van Franciscus Servranckx en Maria-Seraphina Kestens.

 

Het gezin woonde aan de Broekstraat in de boerderij die de naam had “De laatste Stuiver”. In het gezin werden zeven kinderen geboren waarvan er drie naar het klooster gingen. Estelle als de jongste, Juliette, geboren in 1902, werd kloosterzuster te Nijvel. Maria, geboren in 1903, werd kloosterzuster in Vorselaar. Daarnaast waren er nog Marcelle (°1910), Martha (°1905) en Henriette (°1907). Het zesde kindje met de naam Justine overleed na enkele dagen.

 

Vader Franciscus was naast zijn werk als landbouwer ook nog voorzitter van de kerkfabriek van Strijtem. Als goede parochiaan werd hij in 1901 door de toenmalige pastoor Cuylits afgebeeld op het glasraam van de H. Franciscus in de kerk van Strijtem. Moeder Maria-Seraphine stond vrij vroeg alleen in voor de opvoeding van haar kroost. Vader Franciscus overleed in 1916, en Estelle was op dat ogenblik amper twee jaar oud en het oudste meisje Juliette was toen 14 jaar.

 

Na haar lagere school volgde Estelle de opleiding tot onderwijzeres in de normaalschool te Heverlee. Gedurende twaalf jaar stond zij voor de klas in de buitenschool van het klooster in Borchtlombeek. Ondertussen stichtte zij in Strijtem samen met de toenmalige pastoor Minne de B.J.B.

 

In 1946, op 32-jarige leeftijd, trad ze toe tot de zusters van de H. Franciscus te Borchtlombeek. Van bij haar intrede in 1946 stond ze terug voor de klas als Zuster Reinildis, tot zij in 1967 verantwoordelijke werd voor de kloostergemeenschap in Eizeringen waarmee de zusters van Strijtem fusioneerden. Vroeger was dit een kloostergemeenschap van de Dochters van de Heilige Jozef. Zuster Reinildis bleef er verantwoordelijk tot in 1988.

 

Gezien het dalend aantal zusters en de toenemende ouderdom werd besloten om de zusters van Eizeringen, met hun toestemming naar Strijtem over te brengen. Dit was in het jaar 2007.

 

Sinds de stichting van de kloostergemeenschap in Borchtlombeek in 1893 was zuster Reinildis de 99ste zuster in de rij die zich aan God gewijd heeft. Zij werd de eerste eeuwelinge in de congregatie van de Zuster Franciscanessen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 apr 2017
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief