Meiboomplanting van ROOSDAAL

C21

Meiboomplanting van ROOSDAAL

2017-04-30_meiboomplantig__121_a
 
2017-04-30_meiboomplantig__137_a
 
2017-04-30_meiboomplantig__149_a
 
2017-04-30_meiboomplantig__157_a
 
2017-04-30_meiboomplantig__173_a
 

Een uniek feest waar de verbondenheid met de natuur en het erfgoed centraal staan, waar de nieuwe lente het leven laat opborrelen in volkse spelen, dansen en liederen, waar de winter wordt verbrand en iedereen de kracht zal voelen waarmee de lente de velden en alle versomberde geesten zal doen herleven.

 

Onder een stralend lentezonnetje werd vorige zondag de lente ingehaald op de traditionele Meiboomplanting van het Pajottenland. Op initiatief van Erfgoed Rausa en met de steun van de Roosdaalse Jeugd – en Cultuurraad werd dit prachtige ritueel nieuw leven ingeblazen. Om 9.30 uur trok een flinke delegatie de Grooten Bosch in om zich door Frie Vermeieren van Natuurpunt te laten rondleiden in dit prachtig stukje natuur. Er werden manden vol bloemen en kruiden geplukt die nadien op initiatie van Linda Van Huylenbroeck tot schitterende kransen werden gevlochten. Terwijl naarstige handen dit mooie werk verrichtten op het zonovergoten terras van GC Het Koetshuis werden vrolijk oude lenteliederen gekweeld. De sfeer zat er dus al van vroeg op de dag goed in.

 

Na de middag streden jonge dames en flinke kerels om de eer van meigravin en meikoning. In een ludieke, maar ook spannende strijd haalde Maaike De Metser het bij de meisjes en Jasper Quinteyn bij de jongens. Koning Jasper koos Emma Swaenenbroeckx als zijn meikoningin en Gravin Maaike nam Sasja Wynants als haar meigraaf. Het waren vier prachtige jonge mensen die vervolgens voorgingen om in stoet de mei op te halen op de maat van de vrolijke deuntjes die fanfare De Eendracht uit Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek ten beste gaf.

 

Deze muzikanten werden nadien afgelost door volkse speelmannen uit heel het Pajottenland. Die speelden tijdens het planten van de mei ook de rituele meidans die door acht paren met kleurige linten werd gedanst. Toen dan ook nog de winter werd verbrand was de lente echt ingehuldigd en volgde een gezellig meiboombal in open lucht. Na afloop speelde de folkgroep Suskewiet in het jeugdhuis nog een zeer gesmaakte sessie. Wij mogen gerust zijn: de lente is in 2017 feestelijk ingehaald.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 mei 2017
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 apr 2024

archief