ROOSDAAL - Negen eeuwen Hof te Kattem

C21

ROOSDAAL - Negen eeuwen Hof te Kattem

Luc_van_liedekerke
 
2018-03-18_nieuwste_publicatie
 

Het boek Alleen God en de zon. Negen eeuwen Hof te Kattem vertelt de ontstaansgeschiedenis van deze legendarische hoeve. Het verhaal neemt een aanvang in de 12de eeuw gelijklopend met de oprichting in 1147 van de norbertijnerabdij van Ninove. Hof te Kattem was trouwens een van de belangrijkste pachthoven van de abdij. Gedurende negen eeuwen is er zonder onderbreking landbouw-activiteit op het hof.

 

Enkele onderwerpen die in het boek van Luc Van Liedekerke aan bod komen: Daar Hof te Kattem gelegen was in de Vrije Eigendom hoefden de omwonenden minder tot geen belastingen te betalen. Het waarom van deze gunstmaatregel wordt uit de doeken gedaan.

 

Na de Franse Revolutie werden alle eigendommen van de abdij – en dus ook Hof te Kattem – aangeslagen en als Zwart Goed te koop aangeboden. Wie waren de families in wiens handen het hof terechtkwam? En wie waren de pachters die zij op het hof plaatsten?

 

Waar liggen de wortels van de familie Van Wilderode die in 1967 Hof te Kattem aankocht en de boerderij na een halve eeuw nog steeds succesvol uitbaat? Deze en meerdere verhalen staan te lezen in Negen eeuwen Hof te Kattem. Het boek (ongeveer 120 pagina’s) is rijkelijk geïllustreerd met oude abdijkaarten en foto’s van vroeger en nu.

 

De verkoopprijs bedraagt 25 euro, voorinschrijving kan tot 15 maart 2018. Na die datum betaalt u 30 euro.

Bestellen kan door overschrijving op rekeningnummer BE 06 0630 0933 0122  met vermelding van naam en adres. Verzendingskosten bedragen 5 euro.

 

Op zondag 4 maart om 11.00 uur is er de onthulling van een gedenkplaat aan de ingang van de hoeve.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 feb 2018
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 apr 2024

archief