ROOSDAAL - Gedenkplaat gehuldigd

C21

ROOSDAAL - Gedenkplaat gehuldigd

2018-03-04_onthulling__gedenkplaat__hof_te_kattem__1_a
 
2018-03-04_onthulling__gedenkplaat__hof_te_kattem__19_a
 
2018-03-04_onthulling__gedenkplaat__hof_te_kattem__23_a
 
2018-03-04_onthulling__gedenkplaat__hof_te_kattem__28_a
 
2018-03-04_onthulling__gedenkplaat__hof_te_kattem__33_a__de_familie_van_wilderode
 

Onder een stralende zon werd zondag 4 maart aan het historisch hof te Kattem een gedenkplaat onthuld. De gedenkplaat werd door het gemeentebestuur van Roosdaal gefinancierd. De onthulling gebeurde in  aanwezigheid van de schepenen Johan Van Lierde, Herman Claeys, Mia Langendries en Johan van Linthout. Een 40 tal mensen woonden de onthulling van de gedenkplaat bij.

 

De gedenkplaat meet 50 cm bij 30 cm en geeft informatie over de ontstaansgeschiedenis van het hof dat sinds  de 12de eeuw door de abdij van Ninove werd opgericht.

 

Na de toespraak van Schepen Johan Van Lierde en het voorlezen van de tekst op het informatieboord door Goedele van Liedekerke , volgde een receptie die werd aangeboden door de familie Van Wilderode. 

 

Op zondag 18 maart wordt in het Koetshuis te Strijtem,  het boek over het historische Hof voorgesteld in aanwezigheid van minister Koen Geens en Piet Vanthemsche.

 

Graag reservatie op het nr 054 26 00 37

 

“Daar hof te Kattem gelegen was in een gebied dat men De Vrije Eigendom noemde, hoefden de inwonenden van dit allodium minder  belastingen te betalen. Het waarom van deze gunstmaatregel wordt uit de doeken gedaan.  Wat waren de gevolgen van de Franse Revolutie toen alle eigendommen van de abdij – en dus ook Hof te Kattem – werden aangeslagen? Wie waren de adellijke families in wiens handen het hof terechtkwam? En wie waren de pachters die zij op het hof plaatsten? Waar liggen de wortels van de familie Van Wilderode die in 1967 Hof te Kattem aankocht en de boerderij na een halve eeuw nog steeds succesvol uitbaat? Deze en meerdere verhalen staan te lezen in Negen eeuwen Hof te Kattem.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mrt 2018
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 apr 2024

archief