Het oude ‘Poelk’ in beeld op de Open Monumentendag ROOSDAAL

C21

Het oude ‘Poelk’ in beeld op de Open Monumentendag ROOSDAAL

Poelk_in_beeld_villa_vogelzang__2_a
 
De_majeur_poelk_in_beeld__de_majeur___1_a
 

Op zondag 9 september 2018 met familieprogramma in en rond de feestzaal ‘De Majeur’ en naastgelegen ‘Villa Vogelzang’

 

Wist je dat Roosdaal heeft heel kleinere gehuchten heeft met elk een heel eigen geschiedenis en dat daarvan ‘Poelk’ eeuwenlang het dichts bevolkte stukje van Pamel was? Bovendien woonde er Frans Tondeurs, de burgemeester van Pamel tussen 1879 tot 1907 en tevens brouwer. Meer dan de moeite dus om de Open Monumentendag aan te wijden. Dit gaat door op zondag 9 september 2018 tussen 13 en 17 uur. En waar beter dan in het huis voormalige woonhuis van de familie Tondeurs, dat prachtig werd gerenoveerd tot feestzaal ‘De Majeur’, en hun naastgelegen ‘Villa Vogelzang’.

 

Aan de hand van oude documenten, foto’s, kaarten en getuigenissen  reconstrueren wij de oude wijk rond het huis van burgemeester Frans Tondeurs. De neringdoeners, de merkwaardige figuren, de kermissen, ze komen weer allemaal tot leven in een boeiende tentoonstelling.

 

Maar er is meer: met vertellingen om 13, 14.30 en 16 uur over ‘brouwen in de tijd van Burgemeester Tondeurs’, over merkwaardige Poelkenaars en het leven in dit oude gehucht. Gebracht door Walter Evenepoel en gebaseerd op teksten en info van Willem Van Herreweghen (gewezen productiedirecteur bij Palm en een autoriteit op gebied van de studie van wilde gistingsbieren).

 

En zelfs dan is het nog niet alles, want om er een familiegebeuren van te maken, kunnen de kinderen (eventueel met ouders) deze Open Monumentendag op een eigen en actieve manier beleven via de zoektocht ‘De Kleine Brouwer’, die speciaal binnen het thema gemaakt werd!

 

Alle activiteiten zijn gratis en de bezoekers krijgen daarbovenop de Rausabrochure voor deze Openmonumentendag mee. Die brochure wordt trouwens apart voorgesteld op zaterdag 8 september om 10 uur. Ook hier is iedereen welkom en dit gebeurt met korte toelichting en in aanwezigheid van Mr. René Rempfer, achterkleinzoon van burgemeester Tondeurs.
Met een glaasje achteraf…  

 

Organisatie Open Monumentendag is een samenwerking tussen Erfgoed Rausa, de Cultuurraad en Jeugdraad en de gemeente Roosdaal en met dank aan René Rempfer (Villa Vogelzang) en Evy Vandenberghe (De Majeur).

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 sep 2018
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief