Theatervoorstelling gaat argeloosheid van jongeren in het verkeer te lijf ook in ROOSDAAL

Theatervoorstelling gaat argeloosheid van jongeren in het verkeer te lijf ook in ROOSDAAL

Auto-2
 

 Vorig jaar werden er in Vlaams-Brabant 453 jongeren slachtoffer van een verkeersongeval. Vijf stierven aan hun verwondingen. De provincie Vlaams-Brabant sensibiliseert jongeren over veilig en duurzaam verkeer. Zo steunt ze onder meer de theatervoorstelling ‘Fractie van een seconde’ over verkeersveiligheid. Tot 11 oktober zijn er twaalf voorstellingen in Vlaams-Brabant gepland. Op 4 oktober zet gedeputeerde Tom Dehaene de acteurs in de bloemetjes tijdens hun voorstelling in CC Het Bolwerk in Vilvoorde.

Te veel ongevallen met jongeren

In 2018 gebeurden 453 ongevallen met lichamelijk letsel in Vlaams-Brabant waarvan 5 met dodelijke afloop en 44 ernstige verkeersongevallen (minstens één zwaargewonde of dode) in de leeftijdscategorie tussen 12 en 18 jaar.
Jongeren vertonen nog al te vaak hoger risicogedrag en scoren nog steeds te hoog in de groep verkeersslachtoffers, als kwetsbare voetganger, fietser, bromfietser, automobilist of passagier. 

‘Daarom is ons verkeersbeleid erop gericht om jongeren te sensibilseren opdat ze zich veilig, duurzaam en alert zouden verplaatsen’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. ‘Zo bieden we onder meer verkeerseducatieve voorstellingen aan voor lager en secundair onderwijs’. 


12 voorstellingen over verkeersveiligheid voor 2.278 leerlingen

Van 12 september tot 11 oktober biedt de provincie Vlaams-Brabant biedt twaalf voorstellingen van het theaterstuk ‘Fractie van een seconde’ over verkeersveiligheid aan in de culturelecentra van Aarschot, Roosdaal, Tienen, Vilvoorde, Haacht en Wemmel. 

Deze verkeerseducatieve voorstelling voor leerlingen van de derde graad secundair onderwijs sensibiliseert voor een veilig verkeersgedrag. Negentien Vlaams-Brabantse secundaire scholen vaardigen 2.278 leerlingen en leerkrachten af om de voorstellingen bij te wonen.
 

Fractie van een seconde

In 2003 werd Rudy Claeys het slachtoffer van een zwaar verkeersongeval. Na een lange revalidatieperiode vertaalde hij die ingrijpende gebeurtenis met MUG-verpleegkundige Stef Vanlee naar het aangrijpend theaterstuk ‘Fractie van een seconde, dat ook de wrange humor niet schuwt. 

Deze theatervoorstelling spreekt jonge mensen direct aan over wat er in het verkeer allemaal fout kan gaan. Vanuit hun ervaringen gaan Rudy Claeys en Stef Vanlee creatief en met veel humor, de argeloosheid van de jongeren in het verkeer te lijf. Doordenkers, zonder het vingertje omhoog, maken jongeren bewust door statistieken een gevoel te geven.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 sep 2019
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jacky Delcour | 16 okt 2019
Jacky Delcour | 14 okt 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 08 okt 2019
Jacky Delcour | 25 sep 2019
Jacky Delcour | 22 sep 2019
Jacky Delcour | 21 sep 2019

archief