Kent u ONZE-LIEVE-VROUW-LOMBEEK ?

C21

Kent u ONZE-LIEVE-VROUW-LOMBEEK ?

Pict9047
 
Pict3478
 
Pict9023
 
Pict9025
 

Het dorp, dat in 2008 werd uitgeroepen tot het mooiste van Vlaams-Brabant, maakt deel uit van de fusiegemeente Roosdaal die reeds gevormd werd in 1965. De dorpskom ligt verscholen in een vallei waar een drietal beken samenvloeien. Het lijkt wel een MOEILLIE, een bakkuipvormig dal tussen heuvelkammen en waterlopen. Deze bijzondere ligging was de Romeinen in het begin van onze tijdrekening niet ontgaan. Sporen van bewoning werden ontdekt op het gehucht “De Hunsel”. Tijdens de middeleeuwen werd de versterking “Rokkenborch” opgetrokken. In de buurt hiervan ontwikkelde zich het dorpscentrum. Dank zij de talrijke bedevaarders, aangetrokken door de vele  mirakuleuze genezingen hier plaatsgevonden kon de prachtige, O.L.V.-kerk, in vroeggotische stijl gebouwd worden. Deze kerk, op zichzelf reeds een schrijn, herbergt één van de meest kunstzinnige houten retabels over het leven van Maria uit het begin van de 16de eeuw.

Naast het dorpscentrum met kasteel, kerk en enkele merkwaardige woningen kan O.L.V.-Lombeek nog prat gaan op de enig overgebleven houten windmolen in het Pajottenland, de Hertboommolen.

Deze molen bevindt zich op een hoogte van ongeveer 90 meter waar zich een prachtig panorama ontvouwt naar de Dendervallei toe. Voor de ouderen onder ons staat deze molen bekend als de molen van Kapitein Zeppos, een spannende jeugdserie uit de jaren zestig van de vorige eeuw.

Wenst u nog meer te vernemen over dit bijzondere dorp, kom dan zeker naar de Open Wandeling van de Streekgidsen Pajottenland & Zennevallei op zondag 16 februari 2020 om 14.30 u aan de O.L.V.-kerk van O.L.V.-Lombeek, Kon. Albertstraat 160, 1760 Roosdaal.

De wandeling is ongeveer 7,5 km lang en wordt becommentarieerd door een deskundige streekgids.

Er wordt een kort bezoek aan de kerk voorzien.

Deelnemen kost € 1,00 ter plaatse te betalen. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Organisatie : streekgidsen Pajottenland & Zennevallei

Info :  jan.quinart@telenet.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 feb 2020
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 apr 2024

archief