ROOSDAAL - De geschiedenis van de borst

ROOSDAAL - De geschiedenis van de borst

Roosdaal_2018

De Nacht van de Geschiedenis, het is al jaren de ideale gelegenheid voor Erfgoed Rausa en Davidsfonds Roosdaal om samen een boeiende lezing te organiseren. 

Op dinsdag 17 maart (20 uur) zal Professor Emeritus Dr. Paul Wylock ons in de polyvalente zaal van GC Het Koetshuis vergasten op een uiteenzetting die de zowel intrigerende als prikkelende titel meekreeg ‘de geschiedenis van de borst’. 

 

De toegang tot de lezing is gratis, maar je moet wel (snel!) reserveren op rausa@skynet.be of 0473 11 25 00

 

Het erfgoed is een grote akker waarop oneindig veel gewassen groeien. Soms verrassen ijverige vorsers de geschiedenisliefhebber met onverwachte vondsten. Daar hoort dus zeker ook professor Wylock bij. 

 

In 1979 heeft hij als pionier de dienst ‘plastische heelkunde’ van het Universitair Ziekenhuis opgestart Leuven. Onder zijn leiding werd de dienst verder uitgebouwd. Hij was de leermeester van dertien plastisch chirurgen, die nu allen een bloeiende praktijk hebben, verspreid over heel Vlaanderen. Na een succesvolle en goed gevulde carrière, ging hij in 2010 met emeritaat.

 

Hij studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Gent waar hij promoveerde in 1970, nu precies een halve eeuw geleden. Na zijn militaire dienst specialiseerde hij zich gedurende vier jaar in de algemene heelkunde in Nederland, om zich daarna nog drie jaar te vervolmaken in de plastische heelkunde bij professor Matton in het UZ Gent. 

 

Gedurende zijn lange carrière was zijn expertisedomein de chirurgie van de borst en van de hand. De ziekte van Dupuytren, een frequent voorkomend handprobleem, werd zijn passie, zowel klinisch als historisch, waardoor hij heel wat naambekendheid verwierf. Hij verdiepte zich in het leven en werk  van de 18deeeuwse Franse chirurg, naar wie de ziekte werd genoemd, en publiceerde in 2010 zijn boek ‘The Life and Times of Guillaume Dupuytren, 1777-1834’.  

 

Maar het is dus over zijn andere grote specialisatie, de borst, dat hij tijdens de Nacht van de Geschiedenis zijn licht zal laten schijnen. Vanwaar de fascinatie komt, hoe die is geëvolueerd, hoe de blik erop verschilt van tijdperk tot tijdperk en van cultuur tot cultuur en welke medische en andere geheimen er hangen rond de borst, professor Wylock zal het ons op 17 maart allemaal ‘uit de doeken’ doen.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 feb 2020
Jacky Delcour
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jacky Delcour | 24 sep 2020
Jacky Delcoura | 23 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 12 sep 2020
Jacky Delcour | 03 sep 2020
Jacky Delcour | 30 aug 2020
Jacky Delcour | 22 aug 2020
Jacky Delcour | 22 aug 2020
Jacky Delcour | 09 aug 2020

archief