ROOSDAAL - Doe mee aan grootste mondmaskermaakactie ooit - samen maken we mondmaskers voor iedereen

ROOSDAAL - Doe mee aan grootste mondmaskermaakactie ooit - samen maken we mondmaskers voor iedereen

Safety_first_foto_jd
 

Deze week start de #NationaleNaaiActie die heel België moet mobiliseren om zelf mondmaskers te maken. Nu de exitstrategie bekend is, met mondmaskers als cruciaal onderdeel, hebben de burgerinitiatieven maakjemondmasker.be en Impactdays.co hiervoor de handen in elkaar geslagen. Het doel van de #NationaleNaaiActie is om burgers, leerkrachten, studenten, gezinnen vanaf nu te helpen beschermen met zelfgemaakte mondmaskers. Het initiatief werd afgestemd met FOD Volksgezondheid en kreeg de zegen van Virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht. Ook het Vlaamse Kruis, de Katholieke Kerk van België, Scouts & Gidsen Vlaanderen, Femma en meer dan 300 steden en buurtcentra ondersteunen de actie. Meer dan 50.000 vrijwilligers staan startklaar en Lieven Scheire heeft zich geëngageerd als gezicht van de campagne. Hoe meedoen? Ga naar maakjemondmasker.be, download het patroon en de instructies en naaien maar, met of zonder een naaimachine. Via maakjemondmasker.be/doneren vind je alle inzamelpunten waar je mondmaskers of materialen kan doneren.  Deel je creatie via #NationaleNaaiActie en #MaakJeMondMasker en inspireer anderen! 

 

Waarom de #NationaleNaaiActie?

Binnen de exitstrategie wil de overheid inzetten op het zelf maken van stoffen mondmaskers. Via maakjemondmasker.be zijn de voorbije maand mondmaskers, schorten en andere beschermmaterialen gemaakt en verdeeld aan zorgenden en kwetsbaren in de maatschappij. Draag- en onderhoudstips net als  een patroon zijn vrij te vinden op de site. 

 

Om ons land klaar te stomen voor 4 mei roepen maakjemondmasker.be en Impactdays.co nu heel België op om massaal mondmaskers te maken tijdens de #NationaleNaaiActie. Doel is om heel België te voorzien met zelfgemaakte mondmaskers die kan je doneren via officiële inzamelpunten die ze hierna verdelen op basis van de exitstrategie. Maar denk ook aan je vrienden, familie en buren: bescherm hen en laat hen ook jou beschermen door voor hen mondmaskers te maken. Heb je nog mondmaskers extra gemaakt? Of wil je linten of stoffen doneren? Dit kan bij meer dan 300 inzamelpunten. Ontdek er een in je buurt via maakjemondmasker.be/doneren

 

Nieuwe versie patroon 

De handleiding van het patroon dat goedgekeurd werd door virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht en afgestemd is met FOD Volksgezondheid, werd herwerkt en verfijnd, zodat het voortaan nog makkelijker met of zonder naaimachine kan gebruikt worden. 

 

Het patroon biedt extra bescherming door:

  • de 2 lagen, met mogelijkheid om er een filter (koffiefilter, keukenpapier…) tussen te steken dat extra bescherming kan bieden.
  • de lintjes, die ervoor zorgen dat je niet aan het masker met je handen zit en dat het beter virusvrij te maken is na een wasbeurt (vs. elastieken).
  • de plooien ervoor zorgen dat je gezicht en neus volledig en comfortabel bedekt zijn
  • er geen naad over de mond of neus loopt, die een mogelijke zwakke plek is waar viruspartikels zich verzamelen.

 

 

Hoe doe jij mee?

  • Ga naar maakjemondmasker.be en download het patroon en werkwijze.   
  • Ga aan de slag met de juiste materialen en neem de hygiënische maatregelen in acht.
  • Geen naaitalent? Naast mondmaskers kunnen ook stoffen en linten gedoneerd worden bij officiële inzamelpunten. Een overzicht vind je hier: maakjemondmasker.be/doneren.
  • Share je creaties, inspireer en motiveer mee op sociale media via #MaakJeMondmasker #NationaleNaaiActie

Maakjemondmasker.be groeit uit tot internationale referentie

Via maakjemondmasker.be is de voorbije maand het patroon meer dan 1.820.000 keer gedownload om mondmaskers te maken. Dit in hoofdzaak door bezoekers uit België maar ook in het buitenland met meer dan 170.000 unieke bezoekers in Frankrijk en 120.000 in Nederland. De Engelstalige site (makefacemasks.com) wordt ook flink bezocht en telt ook een pak unieke bezoekers uit de Verenigde Staten (29.000), Canada (21.000), Duitsland (5.000), Zuid-Afrika (5.000), Luxemburg (4.000) en Spanje (4.000). Zo helpt dit Belgische burgerinitiatief ondertussen wereldwijd in de strijd tegen COVID19.

 

#NationaleNaaiActie #MaakJeMondMasker

 

Noot voor de redactie - niet voor publicatie

Vragen over de #NationaleNaaiActie en maakjemondmasker.be?

Contacteer bezielster/woordvoerder Lien De Ruyck +32 498 22 76 43

Vragen voor Lieven Scheire? Lien helpt je graag verder.

Het patroon mag (op ware grootte) geprint worden zonder onze toestemming, mits vermelding van www.maakjemondmasker.be  

 

Over maakjemondmasker.be

Maakjemondmasker.be is een initiatief van de burgerinitiatieven Coronadenktank en Communicatiepro’s tegen COVID19, met samen meer dan 3.000 Belgische vrijwilligers. De Coronadenktank startte in maart 2020 met het maken van mondmaskers, faceshields en andere beschermmaterialen en verdeelt deze aan zorgenden en kwetsbaren in de maatschappij. Het online patroon en werkwijze voor mondmaskers is afgestemd met FOD Volksgezondheid, wordt gebruikt door het Rode Kruis en aanbevolen door virologen Steven Van Gucht en Marc Van Ranst. Naast draag- en onderhoudstips, vind je ook instructievideo’s op maakjemondmasker.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2020
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jacky Delcour | 24 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcoura | 23 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020
Jacky Delcour | 12 sep 2020
Jacky Delcour | 03 sep 2020
Jacky Delcour | 30 aug 2020
Jacky Delcour | 22 aug 2020
Jacky Delcour | 22 aug 2020

archief