ROOSDAAL – Vraag afschaffing retributie voor hernieuwing rijbewijs om medische redenen

C21

ROOSDAAL – Vraag afschaffing retributie voor hernieuwing rijbewijs om medische redenen

Editiepajot_roosdaal_christine_hemerijckx_foto_01_willy_appelmans
Christine Hemerijckx - Foto: Willy Appelmans

Volgens burgemeester Christine Hemerijckx kent “Ons-Roosdaal” zichzelf federale bevoegdheden toe inzake toepassing reglementeringen.

Tijdens de gemeenteraad van donderdag 28 mei deed de "ONS-Roosdaal-fractie" een voorstel tot afschaffing van retributie voor de uitreiking van rijbewijzen voor de “Groep I”.  Deze retributie is bij KB vastgesteld op 23 maart 1998 en later omgezet naar de euro op 5 juli 2001. 

Zowel vanuit de FOD Mobiliteit en Vervoer, onderafdeling Mobiliteit en Verkeersveiligheid, dienst Rijbewijzen als vanuit het staatssecretariaat Mobiliteit wordt een negatief advies gegeven omtrent de gemeentelijke voorstellen tot afschaffing  van bovengenoemde retributie, mede omdat er een voorstel tot wijziging van het KB reeds voor advies bij de Raad van Staten is dat deze materie voor alle Belgische gemeenten zal regelen.

Gezien een gemeentebestuur niet bevoegd is om een federale maatregelen, in dit geval een Koninklijk Besluit, te wijzigen en elke gemeentelijke mandataris daartoe bij zijn aanstelling de eed aflegde, dient de gemeenteraad hiertoe dan ook zijn verantwoordelijkheid te nemen en zich neer te leggen bij de wettelijk bepaalde reglementering. 

Het voorstel vanuit de CD&V-fractie om een verzoekschrift te richten tot de verantwoordelijke diensten met vraag tot wijziging van het KB werd door de ONS-fractie van de tafel geveegd.

Nog volgens Christine Hemerijckx komt er allicht bij een volgende gemeenteraad een voorstel om de inschrijvingstax voor Roosdaalse voertuigen af te schaffen of de verplichte gordeldracht op Roosdaals grondgebied in te trekken of ....   Verantwoordelijkheid dragen of populair zijn ...

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 mei 2009
Willy Appelmans
Willy Appelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 apr 2024

archief