ROOSDAAL – Provincie demonstreert nieuw materiaal Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen

C21

ROOSDAAL – Provincie demonstreert nieuw materiaal Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen

Editiepajot_roosdaal_geboortebos_foto_tom_vierendeels__3_
De INL-ploegen hebben met dat extra materiaal heel wat natuurtaken uitgevoerd. - Foto's Tom Vierendeels.
 
Editiepajot_roosdaal_geboortebos_foto_tom_vierendeels
Editiepajot_roosdaal_geboortebos_foto_tom_vierendeels__1_
Editiepajot_roosdaal_geboortebos_foto_tom_vierendeels__2_
 

De Intergemeentelijke natuur- en landschapsploegen (INL), werkzaam in het arrondissement Halle-Vilvoorde hebben van de provincie Vlaams-Brabant nieuw materiaal gekregen. Zesenveertig gemeentebesturen zijn betrokken in het programma. Ook Gooik heeft zich nu toegevoegd. De demonstraties gebeurden in het geboortebos van Roosdaal.

De provincie Vlaams-Brabant gaf eind vorig jaar een subsidie aan Econet Vlaams-Brabant, de beheerder van de INL ploegen in Halle-Vilvoorde. “Dit geld diende voor de aankoop van groot, gemeenschappelijk inzetbaar beheermateriaal. Voor in het arrondissement Halle-Vilvoorde werd er een maaicombinatie op basis van een kleine trekker gekocht, een zwadmaaier, een hooikeerder, een pres en een hakselaar”, zegt Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde voor leefmilieu.

Deze toestellen zijn nodig voor het natuurbeheer. Anders wordt het gras gemaaid en naar het containerpark gebracht. Dit is zeer kostelijk en brengt ook ontzettend veel afval met zich mee. De balen stro worden naar de schapenboerderij gebracht waar het wordt gebruikt als voedsel. Doordat de provincie deze machines heeft aangekocht, dienen de gemeentebesturen ook geen geld meer te besteden aan de huur van de machines. Enkel de werkuren van de INL-ploegen dienen te worden betaald.

De INL-ploegen hebben met dat extra materiaal heel wat natuurtaken uitgevoerd. “Eén van hun werken was een project in het geboortebos van Roosdaal. Het gaat over een jonge aanplant met kleine stukjes hooiland dat intussen mooi vorm gekregen heeft. Het project kwam tot stand in samenwerking met het regionaal landschap Zenne, Zuun en Zoniën” zegt gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts.

De INL-ploegen maken een natuurbeleid op gemeentelijk niveau tastbaar en zijn het Vlaams-Brabantse antwoord op het Europese en federale beleid om de achteruitgang van de biodiversiteit te stoppen.

Naast het ecologische aspect is er een sociaaleconomisch aspect aan verbonden. Zo is er voor meer dan honderd mensen werkgelegenheid, mensen die anders op de dop zouden staan.

Website: www.vlaamsbrabant.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jun 2009
Tom Vierendeels
Tom Vierendeels
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 apr 2024

archief