Luna De Koninck (16) uit ROOSDAAL is 60.000ste invuller van Odisee-studiekeuzetest

C21

Luna De Koninck (16) uit ROOSDAAL is 60.000ste invuller van Odisee-studiekeuzetest

Scherm__afbeelding_2024-06-18_om_05
Luna De Koninck (16) uit Roosdaal is de symbolische 60.000ste invuller van de test.
 
Test met snelle meerkeuzevragen en emoji's is hit bij jongeren
De gratis online studiekeuzetest van Odisee-hogeschool overschreed zopas de kaap van de 60.000 unieke invullers, sinds de lancering in januari 2022. "Een enorm getal waar we zelf van staan te kijken", vertelt studieadviseur Inge De Schuyter. "Het is duidelijk dat studiekiezers graag op weg geholpen worden via een korte test met een reeks eenvoudige vragen." Zo ook Luna De Koninck (16) uit Roosdaal, die de test als 60.000ste invulde: "De emoji's vond ik superhandig, en ik kan me echt vinden in het resultaat."
 
Om er mee voor te zorgen dat de juiste student op de juiste plek terechtkomt, kwam Odisee-hogeschool tweeënhalf jaar geleden met een eigen studiekeuze-instrument. "Er bestonden al verschillende wetenschappelijke studiekeuzetesten en belangstellingsproeven die jongeren helpen de juiste studierichting te kiezen", licht Inge De Schuyter toe. Ze is studieadviseur bij Odisee-hogeschool en gaat regelmatig in secundaire scholen spreken over het hoger onderwijs. "Die testen zijn heel waardevol, maar tegelijk vinden jongeren ze vaak te lang en komen ze er niet toe om de test volledig in te vullen. Samen met Wieni en TreeCompany – onder andere bekend van de Stemtest van VRT – ontwikkelden we daarom een laagdrempelige, snelle studiekeuzetest."
 
Ingewikkeld algoritme, eenvoudige vragen
En die blijkt aan te slaan: meer dan 60.000 jongeren maakten intussen gebruik van de test. Een pak meer dan de hogeschool zelf kon vermoeden bij de lancering, maar de verklaring ervan ligt in een combinatie van een aantal factoren. De Schuyter: "De test is helemaal op maat van achttienjarigen gemaakt. Geen droge proef van een half uur, maar een korte online test met meerkeuzevragen en emoji’s. Na vijf minuten krijg je een suggestie van drie Odisee-opleidingen die je op het lijf geschreven zijn."
 
Achter de studiekeuzetest zit nochtans een ingewikkeld algoritme dat opgezet werd in samenspraak met alle opleidingen van de hogeschool. "Elke opleiding koppelde vijf stellingen die het best aansluiten bij hun studentenprofiel aan het algoritme. Nadat alle stellingen beantwoord zijn, krijgen respondenten hun top drie te zien, aangevuld met twee andere opleidingen die hen mogelijks ook aanspreken", aldus De Schuyter.
 
Jongeren inspireren
Luna De Koninck (16) uit Roosdaal is de symbolische 60.000ste invuller van de test. Hoewel ze nog maar in het vijfde middelbaar zit, kijkt ze al vooruit naar wat ze na het secundair wil gaan studeren. "Ik kreeg de Odisee-studiekeuzetest doorgestuurd van vrienden en ook online was ik 'm al eens tegengekomen", vertelt ze. "Ik wilde wel eens weten of de opleidingen die ik in mijn hoofd had ook écht bij mij passen. En jawel hoor: mijn top drie bestond uit de opleidingen Vroedkunde, Verpleegkunde en Gezinswetenschappen. Ik studeer nu Gezondheidszorg en ben heel sociaal, dus ik kan me daar helemaal in vinden. Nu kan ik volgend jaar gerichter beginnen uitzoeken op welke campus van Odisee ik mezelf zie studeren."
"Ik wilde wel eens weten of de opleidingen die ik in mijn hoofd had ook écht bij mij passen. En jawel hoor: ik kan me helemaal vinden in het resultaat" -
Luna De Koninck, 60.000ste invuller studiekeuzetest
Luna had dus al ongeveer een idee in welke richting ze haar studie ging zoeken, maar heel wat leeftijdsgenoten weten dat nog niet. "We willen met onze test jongeren vooral inspireren en hun horizon verbreden", vult De Schuyter aan. "Misschien komen ze uit bij een opleiding waaraan ze zelf nog nooit gedacht hadden, of waarvan ze zelfs niet wisten dat die bestond."
 
"Sinds de lancering deden we al heel wat inspanningen om de test te optimaliseren. Wie invult, krijgt bijvoorbeeld een korte enquête toegestuurd waarin we peilen naar de gebruikerservaring. Daaruit leerden we al dat 8 op de 10 invullers zich volledig kan vinden in het voorgestelde resultaat. Bijna evenveel mensen klikken door naar de opleidingen die hen worden voorgesteld. De test helpt hen dus duidelijk op weg", besluit De Schuyter.
 
Top 5 van meest aanbevolen Odisee-opleidingen uit de studiekeuzetest (januari 2024 - juni 2024):
 
Bachelor Gezinswetenschappen
Bachelor Vroedkunde
Bachelor Orthopedagogie
Bachelor Sociaal Werk
Bachelor Vastgoed
 
De Odisee-studiekeuzetest zelf bekijken of invullen? Dat kan via odisee.be/studiekeuzetest. Voor meer info over de opleidingen in je top drie, kun je terecht op onze infodag op zaterdag 22 juni, van 9.30 uur tot 14 uur.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 jun 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief