ROOSDAAL - Selectiewedstrijd voor het wereldkampioenschap Belgische herders bij Hondenschool “Hond en Vriend”

C21

ROOSDAAL - Selectiewedstrijd voor het wereldkampioenschap Belgische herders bij Hondenschool “Hond en Vriend”

2008-03-16hondenvriendwillyappelmans2
 
2008-03-16hondenvriendwillyappelmans1
2008-03-16hondenvriendwillyappelmans3
2008-03-16hondenvriendwillyappelmans6
 
2008-03-16hondenvriendwillyappelmans4
2008-03-16hondenvriendwillyappelmans5
 

Dit jaar heeft het wereldkampioenschap van de FCI (Fédération Cynologique International) plaats in Waver en was deze selectiewedstrijd vandaag één van de twee verplichte deelnames. Er streden 31 deelnemers, elk met hun hond, om een plaats bij de 5 geselecteerden te bemachtigen. Deze wedstrijd was tevens de laatste selectiewedstrijd voor het wereldkampioenschap FMBB ( wereldkampioenschap Belgische herders).

Er zijn drie onderdelen in deze wedstrijd : speuren, gehoorzaamheid en verdedigingswerk.
Bij het speuren verplaatsen de deelnemers zich per groep naar de omliggende weilanden. Daar leggen “spoorleggers” op een oppervlakte van een kleine hectare, voor iedere hond een spoor uit met daarop 3 voorwerpen die de hond moet terugvinden. Het spoor is ongeveer 1 uur oud als de geleider met zijn hond mag aanzetten.
Bij het onderdeel gehoorzaamheid zijn er steeds 2 teams op het terrein in actie. Terwijl de eerste hond werkt, moet de andere hond, zonder dat hij zijn baasje ziet, op zijn eentje gaan liggen. De oefeningen zijn relatief eenvoudig. De hond moet onder andere bewijzen dat hij “schotvast” is; hij moet ook een wandeling doen met hierin een aantal houdingen. Ook apporteren, éénmaal over een sprong van één meter hoog en éénmaal over een klimsprong van 1,8 meter hoog zijn hier bijkomende oefeningen.
Het onderdeel verdedigingswerk is het spectaculairste onderdeel van deze sport. Hier moet de hond op een sportieve manier zijn natuurlijke moed, temperament en driften bewijzen. Hier wordt een zeer alerte hond verwacht naar de pakwerker toe, die toch perfect de bevelen van zijn baasje uitvoert. Gelukkig hebben de pakwerkers als bescherming een harde jute mouw om hun arm en het is uiteraard aan de honden aangeleerd om daarin te bijten. Het ziet er soms wel een beetje bangelijk en gevaarlijk uit, maar weet dan ook dat al de deelnemende honden heel sociaal van aard zijn.
Na deze drie onderdelen was het tenslotte Verlinden G met hond Gucci von den Lausbuben die een welverdiende eerste plaats in de wacht sleepte, voor Bosmans L met hond Boy van de Hildewaerde als tweede en Brusseel R met hond Dax Van De duvetorre als derde.
De organisatie van WK Fédération Mondiale Berger Belge dankte ook nog Danny Goossens, voorzitter van Vzw HONDENVRIEND voor zijn perfecte organisatie.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 mrt 2008
Willy Appelmans
Willy Appelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 apr 2024

archief