ROOSDAAL – Patrick van den Brande, een kampioen in hart en ziel

ROOSDAAL – Patrick van den Brande, een kampioen in hart en ziel

Editiepajot_roosdaal_handbike_01_willy_appelmans
Patrick, uiteraard een eerste plaats. - Foto's Willy Appelmans
 
Editiepajot_roosdaal_handike_02_willy_appelmans
 
Editiepajot_roosdaal_handbike_03_willy_appelmans
 
Editiepajot_roosdaal_handbike_04_willy_appelmpans
 

Als voorzitter van de vzw Roosdaalse Sportraad komt uw reporter van Editiepajot veel in contact met sportieve mensen en mensen die het goed menen met de sport, doch met in contact te komen met Patrick van den Brande uit de Kattemkets te Roosdaal mag ik terecht fier zijn dat wij in onze gemeente zo’n “sportmens” in ons midden mogen hebben.

Daarom geef ik graag, samen met zijn verloofde Ilse Van Droogenbroek zijn levenverhaal weer:

Patrick (34) is afkomstig uit Westerlo, de parel der Kempen, hij woonde daar in een klein dorpje, Heultje, waar hij zeer geliefd is door iedereen.

In juli 2007 leerde Ilse Patrick kennen via het internet. Ze geloofden geen van beiden nog in de ware liefde,maar toch gebeurde het onwaarschijnlijke, ze werden allebei stapelverliefd (zoals in de film, gelijk ze zeggen). Slechts 2 weken na hun eerste ontmoeting trok hij al bij haar en de kindjes Evy en Renko in. Hij verhuisde van de mooie Kempen naar het heuvelachtige Pajottenland.

In 1996 had hij een  zwaar verkeersongeluk, toen hij met zijn motor van de baan werd gereden  door een auto.

Hij was zwaar gekwetst, zijn ergste kwetsuur was een dwarslesie D4-D5.

Na  maanden van herstel en revalidatie,  heeft hij zich op de sport toegelegd, met name  fietsen met een  handbike.

In 1997 nam hij reeds deel aan handbike-wedstrijden in Nederland.

In 1998 begon hij met atletiek, nl  wheelen op de piste , ( van de  100m tot  de marathon-reeksen ).

Hij nam zelfs deel aan het Europees Kampioenschap in Zwitserland met zijn wheeler.

Alles verliep vrij goed tot hij onderuit ging aan een  zware, mislukte operatie, waardoor hij verplicht werd  te stoppen met sporten op hoog niveau.

Na alweer veel rust en revalidatie herbegon hij opnieuw met handbiken voor zijn eigen lichamelijke welzijn.

Zijn trainingen liepen al gauw op tot 100-120 km/dag.

In augustus 2007 trok hij  bij Ilse in. Zijn leven werd compleet omgegooid.

Vooral zijn trainingen dan, want in de kempen is het een heel vlak landschap en bij ons in het  Pajottenland vrij heuvelachtig , wat zijn dagelijkse trainingen héél wat zwaarder maakten.

Met een nieuwe fiets en nieuwe energie hervatte hij ook hier zijn dagelijkse trainingen. Hij had een goede voorbereiding in de winter gehad naar het nieuwe koersseizoen in 2008 toe.

In het voorjaar van 2008 werd geveld door een operatie met als gevolg dat hij zijn seizoen op sportief vlak kon vergeten.

In voorjaar 2009 leerde hij een aantal handbikers uit Oost-vlaanderen kennen, die hem zonder dat hij het zelf besefte,  nieuwe toekomstperspectieven gaven. Eén ervan begon  competitie te rijden en Patrick  liet zich over de streep trekken om ook terug deel te nemen aan wedstrijden.

Zijn eerste wedstrijd dit jaar was in Voortkapel in mei, waar hij een massa supporters had uit zijn thuisbasis Heultje.

Tot ieders verbazing, versloeg hij alle deelnemers en werd eerste. Dit was voor Patrick een zeer belangrijke zege, de eerste ritwinst  in zijn leven. In juni nam hij deel aan een grotere wedstrijd in Rozenburg in Nederland , het Nederlands handbike kampioenschap. Hij verbaasde opnieuw iedereen, zelfs zichzelf door opnieuw de 1ste prijs weg te kapen in zijn categorie.

Vervolgens stond hij in Lichtervelde aan de start. Hij was supergemotiveerd om opnieuw tot het uiterste te gaan. Met resultaat, want hij was weer eerste in zijn categorie.

In september nam hij ten slotte deel aan een wedstrijd in Oevel, zijn supporters uit Heultje waren ook op post. Hij won deze wedstrijd met volle overtuiging. Maar toen liep het mis, Patrick kreeg hevige pijnen in zijn schouder, hij kon zonder hulp geen transfers meer doen. Even paniek, maar na doktersconsultatie en  een tijdje verplichte rust, zou  alles terug in orde komen.

Zijn winterrust begon dus iets vroeger.

Ondertussen is hij toch weeral  herbegonnen met trainen onder begeleiding van een sportdokter. Dagelijks fietsen en /of fitnessen.

Hij wil zich rustig voorbereiden op een nieuw seizoen. Hij wil volgend jaar zijn kans wagen op zowel het Nederlands Handbike Kampioenschap als het Europees Handbike Kampioenschap ( in Frankrijk en Duitsland).

Voor Patrick zijn deze wedstrijden een grote uitdaging want hier moet hij opkomen tegen sterk gesponsorde teams. De buitenlandse handbikers staan veel verder dan de belgen. Belgie hinkt serieus achter in deze sporttak.

Sponsors of verenigingen vindt men in Belgie nauwelijks, laat staan teams.

De sport is ook zo goed als onbekend bij de gewone burger, ondanks de verscheidene reportages op tv. Mensen zijn blijkbaar weinig geïnteresseerd in iets wat ze niet kennen.

Als Patrick door het centrum van het dorp Pamel rijdt, spreken de blikken van de mensen voor zich. Ze kennen de handbike niet.

Een Belgische handbiker staat er volledig alleen voor!

Van ons verdient Patrick een medaille voor inzet, motivatie en prestatie. Maar vooral verdient hij erkenning, appreciatie voor wat hij doet.

Als voorzitter van de Roosdaalse Sportraad kan ik de woorden van Ilse volledig beamen en volmondig haar volgen:

“Ik ben fier op mijn ventje en zal hem steunen waar ik kan om hem een gelukkig man te maken”.

Patrick, wij van Roosdaal zullen U ook steunen, en wij hopen dat wij met de Roosdaalse Sportraad U de nodige ondersteuning kunnen geven om U in de toekomst als een waardig kampioen door onze gemeente te zien handbiken.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 okt 2009
Willy Appelmans
Willy Appelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 12 sep 2020
Jacky Delcour | 12 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 03 sep 2020
Jacky Delcour | 30 aug 2020
Jacky Delcour | 22 aug 2020
Jacky Delcour | 22 aug 2020
Jacky Delcour | 09 aug 2020
Marc Colpaert | 07 aug 2020

archief