SINT-PIETERS-LEEUW - Natuurpunt plant fruitbomen in de Oude Zuun

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Natuurpunt plant fruitbomen in de Oude Zuun

Editiepqjot_spl_fruit_1_foto_kos
Foto's KOS
 
Editiepqjot_spl_fruit_2_foto_kos
 

Eind 2008 werd het natuurgebied Zuunvallei met 2 ha 24 uitgebreid. Een halve hectare ervan bevat een relict van een boomgaard. Deze oude en bijna volledig kapotte hoogstamboomgaard werd nu door Natuurpunt in ere hersteld door de heraanplanting van jonge bomen van oude fruitrassen. Authentieke appelsoorten zoals de Dubbele Speeckaert, Grawijning, Berglander,… of de vroeger in de streek alom gekende kleine Jefkespeer, krijgen opnieuw een plaats. Zij kregen de hulp van leerlingen van het zesde leerjaar van de plaatselijke scholen Sint-Lurgardis in Zuun en Sint-Stevensschool van het Negenmanneke

Oude boomgaarden zijn van groot belang voor de natuur. In landbouwland zonder echte bossen, vormen ze een belangrijke leefplaats voor vele diersoorten. Insecten doen zich te goed aan de bloesems en later het fruit, waardoor ook heel wat vogels aan voedsel komen. Je kan ook in de holtes van de oude knoestige bomen vaak een Steenuil vinden. ’s Winters smullen troepjes lawaaierige Kramsvogels (met het typische ‘tsjak tsjak’ geroep) van het rottende afgevallen fruit.        
 
Voor de aanplant kon Natuurpunt rekenen op de medewerking van de leerlingen van het zesde leerjaar van de plaatselijke scholen Sint-Lurgardis in Zuun en Sint-Stevensschool van het Negenmanneke.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 feb 2010
Felix Merckx
KOS
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief