SINT-PIETERS-LEEUW - Kevin Kraghmann is de nieuwe koning

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Kevin Kraghmann is de nieuwe koning

Editiepajot_spl_schutters_1_foto_merckx
Prins Matthias Pické en koning Kevin Kraghmann. - Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_spl_schutters_2_foto_merckx
Kevin Kraghmann krijgt de gildebreuk van zijn voorgangster Greta Meert. (Foto Merckx)
 
Editiepajot_spl_schutters_3_foto_merckx
Zij speelden de barrage: Kevin Kraghmann en Bart Bosmans. (Foto Merckx)
 

De Koninklijke Schuttersgilde Sint-Sebastiaan Sint-Pieters-Leeuw organiseerde haar jaarlijkse koningsschieting. Na een spannende strijd die meer dan twee uur duurde werd uiteindelijk Kevin Kraghmann tot koning gekroond. Bij de jeugd werd Matthias Pické tot prins gekroond.

Traditioneel wordt op paasmaandag de koningsschieting gehouden van de Koninklijke Schuttersgilde Sint Sebastiaan. In de eerste ronder schoten zowel Bart Smismans als Kevin Kraghmann de hoofdvogel af, zodat deze twee een barrageronde moesten spelen.
Het werd een uitputtingsslag, want niet minder dan 83 keer moesten beide finalisten de boog spannen. Winnaar werd uiteindelijk de 19-jarige Kevin Kraghmann. Hij doet al zes jaar aan boogschieten en ook vader, grootvader als zijn vriendin doet aan boogschieten.
Hij versloeg de 49-jarige Bart Bosmans, die al 30 jaar is aangesloten is bij de Sint-Sebastiaansgilde. Ook hij stamt uit een echte familie van boogschutters.
Opmerkelijk was dat verschillende jaren geleden de vaders van de beide finalisten een identieke strijd hebben gevoerd voor de tittel.
 
Bij de jeugd schoot de 17-jarige Matthias Pické zich tot prins en volgde hiermede zichzelf op. Ook hij komt uit een echte boogschutters familie.
 
De Koninklijke schuttersgilde Sint-Sebastiaan is de oudste vereniging van Sint-Pieters-Leeuw. Zij werden opgericht vóór 1488 en zij voeren de traditionele handboogsport hoog in hun vaandel.
Verder zijn ze lid van het Vlaams Handboogschuttersverbond, wordt de sport beoefend door jong en oud, vrouwen en mannen en zijn zij het ganse jaar actief.
 
Zij schieten allen met de traditionele boog zonder vizier of andere hulpmiddelen. Dat heeft twee redenen. Zij willen respect tonen voor de voorouders die ook met dergelijke bogen schoten. Verder willen zij de sport zo democratisch mogelijk houden.
 
Volgens een vonnisboek van de hoofdgilde van de edele handboog te Leuven bestond er te Sint Pieters Leeuw een gilde van Sint Sebastiaan ten tijde van Filips van Hoorne (1436-1488).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 apr 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief