SINT-PIETERS-LEEUW - RUP Wilderveld: geen voldoende antwoorden op de gestelde vragen

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - RUP Wilderveld: geen voldoende antwoorden op de gestelde vragen

Editiepajpt_spl_rup_foto_kos
Foto KOS
 
20110111_foto_bij_gecoro_samenkomst_2
 

Op de infovergadering over het RUP Wilderveld op het gemeentehuis van Sint-Pieters-Leeuw waren meer dan 150 inwoners aanwezig. Zij gingen echter met een wrang gevoel naar huis, omdat zij geen echte antwoorden kregen op gestelde vragen.

Burgemeester Lieve Van Linthout zat de vergadering voor en was ook moderator tijdens de vragenronde. Eerst luisterde iedereen zwijgzaam naar de uiteenzetting van schepen Martin Schoukens. Daarna werden er in bijwijlen zeer geanimeerde sfeer tientallen vragen afgevuurd uit alle hoeken van de zaal.
 
Na de infoavond was de teneur bij het publiek maar matig: naast het positieve gevoel van gehoord te zijn, bleef er overwegend een algemeen onbevredigd gevoel hangen omdat voor verschillende vragen geen echt antwoord werd verkregen van de gemeente.
Zo ondermeer over de vragen rond de geraamde cijfers van de woonbehoeften, zeker omdat zelfs na de actualisering van de studie 'gesloten bevolkingsprognose' van Sint-Pieters-Leeuw slechts een beperkte woonbehoefte van 184 woonéénheden aan te tonen valt
Het actiecomité vraagt zich af waarom er bij dergelijke ramingen dan toch 792 bijkomende wooneenheden opgedrongen (een verdubbeling van het huidig aantal!) worden aan een wijk die al nu aan haar grenzen zit naar bereikbaarheid, verkeers- en parkeerproblematiek, rioleringscapaciteit enz.
 
Verder vraagt het actiecomité waarom het binnengebied van het voetbalveld niet als opportuniteit benut wordt als enige mogelijke groene long voor deze door fijn stof belaagde wijk?
Andere gemeenten zouden net op deze uitzonderlijke mogelijkheid springen om er in “verstedelijkt” gebied een toekomstgerichte stedenbouwkundige oplossing met een groen binnengebied van te maken
       
Christine Van de Steene van het actiecomité: “ Wat zal er gedaan worden aan het bestaande verkeer en sluipverkeer? De uitvalswegen van de wijk zoals de Accacialaan tellen nu al dagelijks meer 600 voertuigen (en eenzelfde probleem in de De Baerdemaekerstraat, Dennenlaan,...). Elke nieuwe woning genereert zeker 1 auto extra… . Hoe zal de verzadigingsproblematiek van Ruisbroeksesteenweg en Bergensesteenweg nu effectief zal aangepakt worden en wanneer, wat er zal worden van het sterk ruimtelijk concept van de modelwijk Populierenlaan die met het huidige RUP wordt gereduceerd tot een banaal plangegeven”.
Tot slot vragen zij zich ook af wat vandaag de dag nog het openbaar nut is van een ontsluitingsweg die aangelegd zou worden na onteigening met gemeenschapsgeld voor een containerpark waarvan reeds in 2009 werd beslist dat het naar een totaal andere bestemming (Pepingsesteenweg 250, gekend als 'Van Cauwelaert') zal verhuizen?
 
Het actiecomité « Wilderveld Verstikt » benadrukte nogmaals dat ze niet tegen inbreiding als principe is, maar dat men bij elke inbreiding wel de leefbaarheid van een wijk in rekening moet nemen.
 
Christine Van de Steene: “Het is immers meermaals bevestigd dat de eigenaars/bouwpomotoren, éénmaal het RUP goedgekeurd, invulling kunnen geven aan de inbreidingsgebieden zoals zij het willen, als ze maar de voorschriften respecteren. Alle getoonde modelinvullingen en inplantingen hebben dus louter een illustratieve waarde. Dus éénmaal het RUP Wilderveld goedgekeurd, staan de deuren open voor realisatie zonder verder openbaar onderzoek of andere inspraak”.
 
Volgende stap in het dossier, is het inwinnen van het advies van de GECORO (met behandeling van de meer dan 400 bezwaarschriften).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 dec 2010
Felix Merckx
KOS
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief