SINT-PIETERS-LEEUW - 10 jaar opvolging en ervaring met de 3000 rozenvariëteiten van de internationale rozentuin

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - 10 jaar opvolging en ervaring met de 3000 rozenvariëteiten van de internationale rozentuin

Spl_rowentuin_kl
 
S_p_l_marcel_vossen
Spl_rowentuin_2_kl
 

De meeste rozen in de rozentuin van Coloma zijn nog niet in bloei, maar vanaf nu is de rozentuin terug officieel open.

Op tien jaar tijd, en daarmee is de rozentuin in Leeuw de jongste van Vlaanderen, zijn ze er in geslaagd de grootste en de meest volledige rozentuin van Vlaanderen te maken. Er zijn niet alleen rozen uit 25 landen van over praktisch heel de wereld in ruim 3.000 variëteiten, maar men heeft ook alle verschijningsvormen van de roos in huis, gaande van de botanische of wilde soorten tot alle gekweekte vormen van struikroos tot stamroos, van polyantha roos tot klimroos.
De bezoekers aan de rozentuin stellen steeds heel wat vragen. De rozen waarover het meest gevraagd werden krijgen nu een plaatje met bijkomende informatie op.
 
Marcel Vossen, provinciaal directeur van Agentschap voor Natuur en Bos: “Wat we de voorbije tien jaar gedaan hebben, en dit is vrij uniek in de rozenwereld is het systematisch opvolgen van de eigenschappen van iedere soort of variëteit. Zo werden zeer nauwkeurige waarnemingen gedaan op het vlak van gevoeligheid voor ziekten, meer bepaald witziekte en bladvlekken ziekte of blackspot. Twee van de meest bepalende aantastingen die tot gevolg hebben dat rozen meestal in de zomer zonder blad en/of bloem staan. Verder werd de gevoeligheid voor insecten nagegaan, de bloeirijkheid, weersgevoeligheid, herbloei en eigenschappen als geur”.
 
Het nagaan van deze gevoeligheden en eigenschappen geeft een antwoord op één van de meest gestelde vragen van bezoekers aan de rozentuin, vraag die meestal samen te vatten is als volgt: “Menheer, ik zoek een mooie klimroos, die altijd bloeit, nooit ziek wordt en weinig onderhoud vraagt”. Deze vraag geldt voor alle rozengroepen.
 
Marcel Vossen: “ We zijn als Agentschap voor Natuur en Bos bijzonder fier de resultaten van dit onderzoek aan onze klanten (bezoekers) te kunnen mededelen, zijnde evenwel beperkt tot 5 soorten of variëteiten per groep”.
 
De bezoeker zal het hele seizoen door aan de hand van een informatiefiche in de tuin deze selectie kunnen terugvinden. Dit biedt de bezoeker de mogelijkheid de nodige inspiratie op te doen voor zijn eigen tuin en kan hij zelf de beoordeling opvolgen.
       
De rozentuin in het park Coloma is open van 15 mei tot 15 oktober van 10 tot 20 uur. Op maandag is hij gesloten. Dit jaar worden er door omstandigheden geen rozendagen georganiseerd.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 mei 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief