SINT-PIETERS-LEEUW - Eerste Brabants trekpaard met fokpremie geboren

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Eerste Brabants trekpaard met fokpremie geboren

Veulen_1
Foto's IF
 
Veulen_2
Foto IF
 
Veulen_3
Foto IF
 

Toerisme Vlaams-Brabant promoot het Brabants Trekpaard als attractie en imago voor de Groene Gordel. Om de kweek van deze dieren aan te moedigen, voerde de provincie een premie in. Het eerste veulen dat op deze premie een beroep kan doen is geboren in Sint-Pieters-Leeuw en is ‘Camelia van Groenenberg Hertogin van Vlaams-Brabant’.

Vlaams Minister voor toerisme Geert Bourgeois heeft het peterschap aanvaard en Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme is meter. Beiden waren aanwezig om de ‘veulenborrel’ te drinken.
 
“We hebben ons geëngageerd om het Brabants trekpaard de nieuwe, beloftevolle toekomst te geven die liet verdient en daarom trekken we daar dit jaar 25 000 euro voor uit”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. ‘Het Brabants trekpaard heeft immers een sterke geschiedenis- met een zeer sterk economisch belang voor de regio van de Groene Gordel En nog steeds leeft de liefde voor deze reus hier verder”.
 
Om de kweek aan te moedigen, geeft Toerisme Vlaams-Brabant een premie van 200 euro voor ieder veulen van een Brabants trekpaard.
 
De Provinciale Vereniging van de Vlaams-Brabantse Kwekers, de provinciale afdeling van het Stamboek Belgisch Trekpaard waakt erover dat de premieveulens een plaats krijgen binnen hun evenementen en de promotie naar het grote publiek.
 
Het eerste veulen dat hiervoor in aanmerking komt is geboren op 26 april en heet ‘Camelia van Groenenberg Hertogin van Vlaams-Brabant. De moeder heet Alientje van Groenenberg en de vader is Romeo van Groenenberg.
 
Brochure
Toerisme Vlaams-Brabant heeft het toeristisch aanbod rond deze viervoeter in een brochure opgenomen. Deze jaarlijkse brochure schetst de achtergrond en oorsprong van de ‘Brabander’ en geeft op een kaart de attracties, zoals musea, wandelingen, paardenprocessies, prijskampen, menwedstrijden en arrangementen in de Groene Gordel weer.
 
“De premie veulens krijgen een aparte plaats in de brochure met vermelding van de plaatsen waar men ze kan gaan spotten ‘ zegt gedeputeerde Monique Swinnen.
 
Museum
Wie meer wil weten over het verleden en de stamvaders van het Brabants trekpaard kan terecht in het Museum van het Belgisch Trekpaard te Vollezele.
“We gaan het potentieel van dit museum opwaarderen en voorzien daarvoor een budget van 70.000 euro. Hiermee kan het museum tegemoet komen aan de vereisten van de hedendaagse museumbezoeker en een breed publiek aanspreken “ zegt gedeputeerde Monique Swinnen.
 
Belevingscentrum
De uitbouw van een belevingscentrum voor het Brabants trekpaard wordt momenteel onderzocht. Dit zou in Vollezele komen, waar een site met een interactieve collectie, de verblijfplaats van een aantal trekpaarden, voldoende ruimte voor het tentoonstellen van werktuigen en koetsen en een gezellige horecafaciliteit kan uitgebouwd worden.
 
Ook minister Bourgeois wil van dit belevingscentrum werk maken.
 
Minister Bourgeois: “Met het oog op de realisatie ervan in de voormalige stoeterij ‘Haras de Vollezeele’ is er vorige maand een eerste gesprek geweest tussen de provincie en mijn administratie over de restauratie van het gebouw. Het spreekt vanzelf dat ik het restauratiedossier van nabij zal volgen, gezien het belang ervan voor de toeristische ontwikkeling van der Groene Gordel”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mei 2011
Felix Merckx
if
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief