SINT-PIETERS-LEEUW ontvangt nieuwe inwoners

C21

SINT-PIETERS-LEEUW ontvangt nieuwe inwoners

Leeuw_nieuwe_inwoners_
De nieuwe inwoners genoten van het onthaal. - Foto © Marc Sluys
 

Tussen 1 april 2010 en 31 maart 2011 vestigden zich in totaal 1904 nieuwe inwoners (volwassenen én kinderen samen) in Sint-Pieters. Hiervan namen er 95 deel aan de onthaaldag.

Burgemeester Lieve Van Linthout: “Sint-Pieters-Leeuw draagt gastvrijheid hoog in het vaandel. Daarom organiseren we voor de vierde maal deze “Onthaaldag voor nieuwe inwoners”.Er werd een kijkje gegund in de nieuwe raadzaal en de trouwzaal van het gemeentehuis. Tevens konden jullie tijdens een comfortabele busrit kennis maken met onze andere belangrijkste gemeentelijke gebouwen alsook met de mooiste plekjes en bezienswaardigheden die Sint-Pieters-Leeuw rijk is.

In Coloma, het rozenhart van onze gemeente, heeft wie het wenst, straks nog de gelegenheid een bezoek te brengen aan het park, alsook aan de grootste rozentuin van Europa met meer dan 3000 rozenvariëteiten.  Toch wel even zeggen dat zowel de tuin als het park eigendom zijn van de Vlaamse Gemeenschap, dit in tegenstelling tot het Kasteel van Coloma dat eigendom is van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw en waarin ons gemeentelijk cultureel centrum gevestigd is. Ook morgen bent u hier in dit Colomadomein vanaf 16 uur van harte welkom tijdens het feest van de Vlaamse Gemeenschap.”

De burgemeester benadrukte het Vlaamse karakter van de gemeente. “De Vlaamse Rand maakt deel uit van het Vlaams gewest, en vermits Sint-Pieters-Leeuw hiertoe behoort, is het dus een Vlaamse gemeente zonder faciliteiten, met het Nederlands als voertaal. Onze gemeente kent, in vergelijking met de andere gemeenten in de provincie Vlaams-Brabant, de tweede hoogste instroom van vreemdelingen.

Heel wat van deze nieuwe inwoners beschikken niet over de nodige taalvaardigheid en spreken amper of geen Nederlands, laat staan dat zij administratieve formaliteiten behoorlijk kunnen begrijpen en correct afwerken.

Toch zijn deze mensen, evenals iedereen die in Sint-Pieters-Leeuw komt wonen, vandat ze eerbied opbrengen voor onze Vlaamse cultuur én taal, én bereid zijn zich hier ten volle te integreren, welkom. Mensen die met zulke positieve ingesteldheid in onze gemeente komen wonen, laten wij niet aan hun lot over. De gastvrijheid waarover ik het zonet had,  veronderstelt namelijk ook dat de gemeente een integratiebeleid naar alle nieuwe inwoners toe voert.

Vandaar dat we jullie hier vandaag dan ook graag de kans geven kennis te maken met de diensten van de gemeente.  Tevens wijzen we graag de weg naar meerdere van onze jeugd-, culturele en sportverenigingen die Sint-Pieters-Leeuw rijk is. Ik nodig jullie nu al uit op de Cultuurbeurs die we hier in Coloma organiseren op 10 en 11 september, en waar u àlle culturele verenigingen en de mensen die ze vertegenwoordigen, kunt leren kennen.

In hetzelfde kader van gastvrijheid organiseert het gemeentebestuur het ganse jaar door initiatielessen Nederlands voor anderstaligen.

Op deze manier hopen we dat er een wederzijds en boeiend contact tot stand komt dat u kan helpen u vlug of gemakkelijker thuis te voelen in onze gemeente.

Uiteraard is ook onze “infoLeeuw” van heel groot belang.  Elke inwoner ontvangt dit gemeentelijk informatieblad maandelijks (de maanden juli en augustus uitgezonderd) in zijn/haar brievenbus en leest daarin alle nuttige info met betrekking tot onze gemeente. Zo blijft u op de hoogte van alles wat reilt en zeilt in Sint-Pieters-Leeuw, alsook van de laatste nieuwtjes en de geplande activiteiten.

Een toegankelijke en open gemeente waar iedereen zich thuis voelt, is dan ook het doel dat het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw zich stelt.

Efficiëntie en klantvriendelijkheid zijn de twee sleutelbegrippen die als een rode draad doorheen onze diensten lopen. Onze gemeentelijke diensten staan optimaal ten dienste van de bevolking.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 jul 2011
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief