SINT-PIETERS-LEEUW - Inwoners en handelaars moeten vreemdelingen helpen bij het leren van Nederlands

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Inwoners en handelaars moeten vreemdelingen helpen bij het leren van Nederlands

Lieve_vanlinthout
Foto © Felix Merckx

Tijdens haar 11 juli toespraak deed burgemeester Lieve Vanlinthout een oproep naar de winkeliers om vreemdelingen de kans te geven hun Nederlands te oefenen. Nog te vaak sc hakelen zij over in de taal van de klant.

Sint-Pieters-Leeuw is een Vlaamse gemeente die op haar Vlaamse strepen staat.
Burgemeester Vanlinthout: “Onze gemeente kent, in vergelijking met de andere gemeenten in de provincie Vlaams-Brabant, de tweede hoogste instroom van vreemdelingen.
Heel wat van deze nieuwe inwoners beschikken niet over de nodige taalvaardigheid en spreken amper of geen Nederlands, laat staan dat zij administratieve formaliteiten behoorlijk kunnen begrijpen en correct afwerken. Toch zijn deze mensen, evenals iedereen die in Sint-Pieters-Leeuw komt wonen, van harte welkom. Op voorwaarde evenwel dat ze eerbied opbrengen voor onze Vlaamse cultuur én taal, én bereid zijn zich hier ten volle te integreren”. 
 
Mensen die met dergelijke positieve ingesteldheid in Leeuw komen wonen, laat men niet aan hun lot over. Een gastvrije gemeente zorgt ook voor een integratiebeleid naar alle nieuwe inwoners toe. Een gemeentelijke integratiedienst werd opgericht.
 
In het kader van integratie en gastvrijheid blijft het gemeentebestuur verder initiatielessen Nederlands voor anderstaligen organiseren en dit in nauwe samenwerking met het Huis van het Nederlands en het GLTT.
 
Burgemeester Vanlinthout: “Toch ligt er ook bij ons, Vlaamse inwoners, een grote verantwoordelijkheid om de integratie van anderstaligen vlot te laten verlopen.
Te vaak nog geven wij de nieuwe inwoner niet de kans om zijn of haar Nederlands te oefenen. En in dat verband is de verantwoordelijkheid van onze middenstanders zeer groot. Het is nog altijd de gewoonte dat winkeliers onmiddellijk overschakelen naar de taal van de klant, in plaats van deze de kans te bieden onze taal te oefenen. Ook daar is geduld – vanwege de winkelier – een schone deugd”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jul 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief