SINT-PIETERS-LEEUW - Bouw basisschool Den Top eindelijk begonnen

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Bouw basisschool Den Top eindelijk begonnen

Editiepajot_spl_top_foto_merckx
Schepen van Onderwijs Fons Geeroms (Open VLD) en architect stedebouwkundig ambtenaar Erik Wuyts. (Foto Felix Merckx)
 
Editiepajot_plannen_top_spl
Zo zal de nieuwe school er uit zien. (Repro Felix Merckx)
 

Sinds 1995 spreekt men al over een nieuwe school voor basisschool Den Top aan de Garebaan in Sint-Pieters-Leeuw. Zestien jaar later is men eindelijk met de bouw begonnen.

In 1995 besliste de gemeenteraad een perceel grond aan te kopen langs de Garebaan met het oog op de oprichting van een nieuwe gemeentelijke basisschool.
 
In 2006 liet de toenmalige schepen van onderwijs al een eerste steen leggen.
 
Fons Geeroms, schepen van onderwijs (Open >VLD): “Die zgn. eerste steen was cinema. Een gemeentebestuur gaat toch niet beginnen bouwen zonder bouwvergunning en zonder zeker te zijn van de subsidies…Die onzin gebeurde op 29 december 2006 en was een doekje voor het bloeden. Als je nu ziet hoe ik mij de voorbije 4 jaar uitgesloofd heb om het er vooralsnog door te krijgen “.
 
De eerste subsidie-aanvraag dateert van 1998 : de princiepsaanvraag voor subsidiëring werd op de wachtlijst geplaatst bij Digo. In 2004 werd het aanbestedingsdossier door Digo goedgekeurd. In 2006 nam de gemeenteraad de princiepsbeslissing de school te bouwen d.m.v. onroerende leasing ( financiering met projectbeheer ). Hierdoor was er een nieuwe goedkeuring nodig van Digo ( later: Agion ).
 
In 2007 werd het BPA-Sint-Pieters-Leeuw-Centrum definitief goedgekeurd, wat noodzakelijk was om een bouwvergunning te bekomen voor de nieuwe school. Hierdoor was er ook geen openbaar onderzoek nodig. In september 2007 werd het subsidiedossier ( voor financiering met projectbeheer ) door Agion goedgekeurd.
Nadat op 26 maart 2008 het bewuste BPA bij ministerieel besluit werd goedgekeurd, werd de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd bij Ruimtelijke Ordening Vlaams-Brabant. Deze werd toegekend in juli 2009.
Intussen had Agion het aanbestedingsdossier goedgekeurd in juni 2009, waarna de Gemeenteraad in september 2009 de princiepsbeslissing nam voor aanbesteding met promotie-opdracht.
In 2010 werd het aanbestedingsdossier afgewerkt en gepubliceerd. Na de aanbestedingsperiode werden de offertes geopend en werden de inschrijvingen nagezien.
 
In oktober 2010 werd de opdracht gegund aan de firma Van Roey en werd het gunningsdossier overgemaakt aan Agion, die het niet goedkeurde.
In januari 2011 ging men over tot de publicatie van een tweede aanbesteding. Nadat de inschrijvingen werden nagezien, werd de promotie-opdracht gegund aan de NV Van Roey.
In mei 2011 keurde Agion het gunningsdossier goed en in juni 2011 werd reeds overlegd met de NV Van Roey i.v.m. de opstart van de werken.
 
DRIE VOLUMES
Het gebouw bestaat uit drie volumes die een open buitenspeelplaats, verlaagd ingeplant t.o.v. de straat en grenzend aan de Garebaan, omgeven.
 
 In het centrale volume ( 30 m bij 12 m) dat op een afstand van ongeveer 30 m. evenwijdig aan de Garebaan ingeplant wordt, bevinden zich op de gelijkvloerse verdieping een refter met keuken en sanitair en op de verdieping 3 klaslokalen en sanitair.
 
De linkervleugel (47 m bij 10 m ) wordt schuin ingeplant t.o.v. het centrale volume. Hierin wordt de kleuterafdeling ( drie klassen op het gelijkvloers en drie op de verdieping)
ondergebracht samen met op het gelijkvloers een polyvalente hal, een polyvalente zaal en sanitair en op de verdieping het directielokaal en de leraarskamer.
De kleuterafdeling beschikt over een afzonderlijke buitenspeelruimte, links van het gebouw.
 
De rechtse vleugel (43 m bij 12 m )staat loodrecht op het centrale volume en de Garebaan. Op de gelijkvloerse verdieping worden drie klassen en een polyvalente zaal voorzien. Op de verdieping komen ook drie klaslokalen.
 
Eens de startdatum van de werken is vastgelegd , heeft de aannemer 220 werkdagen de tijd om het gebouw er neer te zetten.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 sep 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief