SINT-PIETERS-LEEUW - Jong Vlaanderen, een kweekvijver van jong Vlaams wielertalent

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Jong Vlaanderen, een kweekvijver van jong Vlaams wielertalent

Editierpajot_spl_misotten_1_foto_ing
Freddy Misotten. (Ingezonden foto)
 
Editierpajot_spl_misotten_2_foto_ing
Ingezonden foto
 

De continentale wielerploeg Jong Vlaanderen-Bauknecht is een opleidingsproject dat ondersteund wordt door de Vlaamse overheid. De oorsprong van het project gaat terug tot 2004 toen overleg plaatsvond tussen Fons Leroy, Jos Smets, Marcel Van Der Slagmolen en Freddy Missotten uit Sint-Pieters-Leeuw.

De belangrijkste doelstellingen van de ploeg liggen verankerd in de vooropgestelde missie: detectie, opleiding, begeleiding en doorstroming van wielertalent. Financiële ondersteuning krijgen ze onder andere van de Vlaamse Overheid via een werkingssubsidie van Vlaams minister van Sport, Philippe Muyters. Daarnaast doen ze ook een beroep op de financiële en materiële steun van sponsors uit de particuliere sector.
 
Een man achter de opleiding van de jonge wielrenners is Freddy Missotten uit Sint-Pieters-Leeuw. Zelf was hij ooit wielrenner, later was hij bestuurslid en ploegleider bij de dynamische club Ruisbroek – Theo COPS sportief van voorzitter Camille Berghmans en nog later bondscoach bij de KWB van 100 km ploegentijdrit en achttien jaar directeur bij de Administratie Buitenlands Beleid. De laatste jaren van zijn beroepsloopbaan kreeg hij de kans om mee een nieuwe administratie Sport te helpen ontwikkelen, los van het BLOSO, binnen de Administratie Jeugd en Sport van de Vlaamse Gemeenschap.
 
De oorsprong om jong talent te begeleiden gaat eigenlijk terug tot 1997 toen zoon Andy profrenner was en zwaar viel tijdens de GP Jef Scherens in Leuven met een hartstilstand tot gevolg. Zijn onderste ledematen waren verlamd, maar Andy knokte zich na een jaar harde revalidatie met heel veel wilskracht terug.. Na zijn herstel richtten vader en zoon de vzw Cycli Prom op waarmee ze verschillende steunprogramma’s in landen in ontwikkeling uitwerkten om daar het wielrennen te dienen. Zo zorgden ze voor tweedehandsfietsen, kledij en fietsmateriaal in Burkina Faso (via ASO en Vrienden van B-F), Cuba (via Nationale Loterij), Zuid-Afrika, Marokko en Suriname.
 
 
Andy kreeg de smaak te pakken en in 2004 konden ze met de steun van een aantal mensen het zogenaamde Jong Vlaanderen 2016 uit de grond stampen. Bedoeling bij de oprichting was om het hiaat dat bij de beloften tussen 18-en 23-jarigen ontstaat op te vullen en ook een aantal pistiers de kans te geven om een specifiek wegprogramma te rijden in functie van hun pisteseizoen. Op die manier willen ze jongeren de kans geven om in een rustig kader, zonder al te veel druk door te groeien en hun eigen talenten te ontdekken en te helpen ontwikkelen.
 
32 renners
Freddy Missotten is fier dat hij kan zeggen dat er al 32 renners, en niet van de minste, van zijn ploeg doorstroomden naar profclubs. Onderhen ondermeer Jurgen Roelandts, Jelle Vanendert, Dominique Cornu, Francis De Greef, Sep Vanmarcke, Greg Van Avermaet, Iljo Keisse, Tim Mertens, Kenny De Ketele, Maarten Wynants, Kristof Goddaert, Steve Schets, Kevin De Weert, Kurt Hovelinck , Sven Vandouselaere, en Dimi Claeys ( 2 x BK beloften).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 dec 2011
Felix Merckx
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief