SINT-PIETERS-LEEUW - “30 jaar dienstencentrum ’t Paviljoentje”, van pionier tot vaste waarde

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - “30 jaar dienstencentrum ’t Paviljoentje”, van pionier tot vaste waarde

Editiepajot_spl_paviljoentje_1_i_f
Ingezonden foto's
 
Editiepajot_spl_paviljoentje_2_i_f
Ingezonden foto
 
Editirepajot_spl_paviljoentje_3
30 jaar geleden was Koningin Fabiola in Ruisbroek. (Archief Felix Merckx)
 

Dertig jaar geleden opende het Ruisbroekse OCMW als eerste in Brabant een dienstencentrum. Dertig jaar later is het nog steeds een groot succes. Het dertig jarig bestaan werd gevierd met een receptie en een dansfeest.

Einde jaren ’70, begin jaren ‘8O startte in West- en Oost-Vlaanderen een nieuwe vorm van dienstverlening voor senioren. Vanuit het opbouwwerk werd het “dienstencentrum” geboren. Ook in het OCMW van Sint-Pieters-Leeuw waren er een aantal mandatarissen aan wie deze nieuwe dienstverlening niet koud liet. Vooral toenmalig raadslid Eugeen Van Poucke en secretaris Greta De Cort waren de grote trekkers van dit project. Samen met de Koning Boudewijnstichting werd er een groot onderzoek opgezet de behoefte aan een dienstencentrum in de deelgemeente Ruisbroek te meten.
 
Al gauw bleek uit het onderzoek dat er een nood was aan een vorm van dienstverlening voor senioren.
 
En toen…kwam Koningin Fabiola op bezoek. Het project kreeg vorm, er werd verbouwd en personeel werd aangeworven. In januari 1982 gingen de deuren open van het eerste dienstencentrum in Vlaams-Brabant.
 
Al vlug kwamen er heel wat senioren over de vloer. Het middagrestaurant werd druk bezocht, het wassalon werd vlug te klein, de pedicuredienst bleek heel nuttig. Activiteiten in verband met ontspanning en ontmoeting bleken een schot in de roos, er werd gekaart, gefeest, er werden uitstappen georganiseerd, de hobby draaide volop. De Ruisbroekse senioren wisten waar naartoe voor een zinvolle dagbesteding. De senioren deden zelf suggesties in verband met nieuwe activiteiten, zo werd er reeds gestart met Engelse les in 1987. Ook dit werd een succes, ondertussen zijn er 10 klassen Engels en een klas Spaans.
 
In januari 1997 werd er verhuisd naar een nieuw gebouw met meer mogelijkheden.
 
’t Paviljoentje was één van de eerste organisaties die gestart is met computerlessen voor senioren, vlug gevolgd door GSM- en internetlessen. Door het aanbod van wandelingen, fietstochten, aerobic, aquagym, lijndans, petanque, … voelde de actieve senior zich helemaal thuis in het dienstencentrum.
 
Het succes van ’t Paviljoentje bleef niet ongemerkt en in 2001 werd het dienstencentrum Negenhof geopend in ’t Negenmanneke. Ook hier draaien dienstverlening en activiteiten op volle toeren. In 2009 werd er gestart met antennewerking in Vlezenbeek, dit wil zeggen dat er enkele activiteiten georganiseerd worden in de Merselborre. Maar het verhaal gaat verder, in november 2011 werd het derde dienstencentrum, Meander, geopend in Zuun.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 jan 2012
Felix Merckx
Ingezonden foto's en archief Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief