SINT-PIETERS-LEEUW - Protest van Vlaams Belang tegen mogelijk asielcentrum

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Protest van Vlaams Belang tegen mogelijk asielcentrum

Editiiepajot_spl_vb_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Het voormalige rusthuis Atlantis op de hoek van de Sint-Stevensstraat en de Bergensesteenweg staat al enkele jaren te koop. Een tweetal jaren geleden ving Vlaams Belang de eerste signalen op dat het gebouw in aanmerking kwam om er asielzoekers in onder te brengen. Omdat er volgens V B terug geruchten opduiken voor een asielcentrum hielden zij een protestactie voor het gebouw.

Eddy Longeval: “Op onze vraag hierover antwoordde het college toen dat het maar om een “gerucht” ging en dat het bij wijze van spreken “nog zo’n vaart niet zou lopen…”.
 
Open asielcentrum.
Wij hebben op regeringsniveau vernomen dat Atlantis één van de drie “kanshebbers” was om er een open asielcentrum van te maken. Een proefproject waarbij uitgeprocedeerde gelukzoekers een vrijwillige begeleiding krijgen om terug te keren naar hun land”.van herkomst. Volgens onze berichten werd nu de knoop doorgehakt om hier een asielcentrum te maken”
 
Het gebouw ligt in een drukke woonwijk die nu al te maken heeft met de hoogste criminaliteitsgraad ten zuidwesten van Brussel… Voor het Vlaams Belang is het duidelijk dat een dergelijk centrum niet thuishoort in Zuun.
 
Eddy Longeval: “Nu al kampt onze gemeente, net zoals de volledige rand rond Brussel, met huizenhoge problemen ten gevolge van de massale inwijking uit de hoofdstad. Deze inwijking gaat uiteraard gepaard met de vervreemding van volledige buurten en wijken. En bovendien zorgt dit ervoor dat het Vlaams en streekeigen karakter opnieuw onder zeer
zware druk komt te staan”.
 
Burgemeester Lieve Vanlinthout (CD&V) heeft geen weet dat er een asielcentrum zou komen. “Geen brief, mail of telefoon heb ik hierover gekregen. Ik heb ook geen contact gehad met Staatssecretaris Maggie De Block, noch met Fedasil hierover. De actie van het Vlaams Belang moet gezien worden in de komende gemeenteraadsverkiezingen. Toen er een paar maanden sprake was om hier een asielcentrum te maken ben ik bij toenmalig premierYves Leterme (CD&V) die toen bevoegd was voor integratie, één vol uur gaan pleiten om geen asielcentrum onder te brengen in het vroeger Atlantis gebouw en dat gezien de brandweer het gebouw ongeschikt verklaarde en dat omwille van de algemene veiligheid. Leterme zegde me toen dat de opportuniteit van het gebouw zou onderzocht worden. Sindsdien heb ik er niets meer van gehoord. Ik vrees dat Vlaams Belang met zijn actie slapende katten zou kunnen wakker maken”.”
 
Over de onveiligheid van het gebouw zegt burgemeester Vanlinthout nog het volgende:. “Het gebouw had destijds een vergunning voor 51 rusthuis bewoners waarvan 35 RVT bedden (mensen die een ganse dag in bed liggen). Het preventieadvies van de Halse brandweer was echt vernietigend Zij geven zelfs geen attest om er mensen in onder te brengen. Het is een gebouw van 4 verdiepingen. Wanneer men daar wisselende bewoners in onder brengt en daar zou brand uitbreken dan vinden die mensen gewoon in het labyrint van gangen en kleine kamertjes gewoon hun weg niet . Er is ook maar één smalle in/uitgang”.
 
Staatssecretaris De Block zegde dat er nog niets beslist is maar dat Sint-Pieters-Leeuw wel één van de mogelijke locaties is. Het zou dan wel gaan voor een centrum voor mensen die een vrijwillige terugkeer hebben aangevraagd en in afwachting van hun vertrek daar zouden verblijven. Het centrum zou plaats bieden aan 100 mensen.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 feb 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 26 sep 2022

archief