Ridder Jozef Sluys uit VLEZENBEEK nam pensioen als organist

C21

Ridder Jozef Sluys uit VLEZENBEEK nam pensioen als organist

Brus_pensioen_jozef_sluys_g
Jozef Sluys gaat met pensioen. - Foto Marc Sluys
 
Brus_pens_jozef_sluys_rij_1
Brus_pens_jozef_sluys___jo
Bruss_pens_jozef_sluys_orde_
Jozef Sluys werd Ridder in de Orde van de H. Paus Silvester.
 
Brus_pens_jozef_sluys___griet_
Brus_pens_jozef_sluys_
Brus_pens_jozef_sluys_sleutels_
Opvolgers Xavier Deprez en Bart Jacobs kregen de sleutel overhandigd
 

Ridder Jozef Sluys nam afscheid als organist van de Brusselse Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal . Jozef Sluys ging na meer dan 41 jaar dienst in de kathedraal op pensioen. Als erkenning kreeg hij van de pauselijke vertegenwoordiger in Brussel het Silvesterkruis. De toegekende rang is die van ‘Ridder in de Orde van de H. Paus Silvester’. Dit is de op twee na hoogste onderscheiding die de kerk uitdeelt.  Eerder werd Jozef Sluys reeds verheven tot ridder.

Jozef Sluys is heel gelukkig voor de erkenning die hij nu krijgt voor de jarenlange inzet voor de klassieke orgelmuziek en voor zijn inzet in de kathedraal. Hij is de bezieler van de Brusselse Kathedraal-concerten, de Internationale Orgelweek van Brussel en de Historische Concerten van O.L. Vrouw-Lombeek.

Hij was de organist in de Brusselse Kathedraal bij de begrafenis van Koning Boudewijn en de huwelijken van de prinsen Laurent en Philip.

De orgelist  werd geboren op 22 oktober 1936 in Gaasbeek (Lennik). Op 19 jarige leeftijd werd hij laureaat van het Lemmensinstituut, en in 1963 laureaat van de Internationale J. S. Bachwedstrijd in Gent. Hiermede begon zijn internationale loopbaan als orgelvirtuoos. Hij maakte de Belgische orgelmuziek bekend over de hele wereld. Zo concerteerde hij, buiten Europa ook in Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Congo, Mexico en het voormalige Rusland. Op de wereldtentoonstelling van Brussel in 1958 was hij organist van de Civitas Dei-kerk.

Hij maakte tal van cd’s met werken van Belgische componisten zoals Lerinckx, Tinel, De Boeck, Peeters, Jongen, Verschraegen en anderen.

In 1973 kreeg zijn LP met werken van J.N. Lemmens de Prijs van de Vereniging van de Belgische Muziekpers. In 2000 kreeg hij de Trofee Fuga toegekend van de Unie van Belgische Componisten voor zijn inzet ten bate van Belgische componisten.

Silversterorde
De orde van Sint Silvester werd in 1841 ingesteld door paus Gregorius XVI en vernoemd naar de paus Silverster I. De orde kent drie klassen: Grootkruis, Commandeur en Ridder. De orde is vooral gecreëerd om leken te eren die actief zijn in het apostolaat en de verkondiging.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mei 2012
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief