Inter-Arbo uit VLEZENBEEK wint bronzen award voor beste plantencentrum

C21

Inter-Arbo uit VLEZENBEEK wint bronzen award voor beste plantencentrum

Editiepajot_vlezenbeek_pierre_demesmaeker_van_inter_arbo_foto_marc_sluys
Pierre Demesmaeker van Inter-Arbo. - Foto © Marc Sluys
 
Inter-arbo_vlezenbeek_p600
(ingezonden foto)
 

De Belgische Tuincentra Vereniging organiseerde voor de tweede keer de Garden Centre Awards. Deze Award waardeert verdienstelijke tuin- en plantencentra. Hiertoe hebben 8 professionele juryleden 28 aangemelde tuin- en plantencentra in Vlaanderen grondig gescreend. Basis hiervoor zijn diverse criteria zoals klantgerichtheid, productpresentatie en kwaliteitszorg, alsook instore en externe communicatie. Een anonieme mystery shopper vervolledigde de jury. De mystery shopper keek vooral naar de wijze waarop het bedrijf omgaat met de klant inzake communicatie, informatie en service.

Na deze selectieronde koos de vakjury 9 finalisten, genomineerden voor de Garden Centre Awards. In alfabetische volgorde zijn dit Aquabotanica uit Veurne, Genker Plantencentrum uit Genk, Tuincentrum Goessens uit Erpe-Mere, Inter-Arbo uit Vlezenbeek, Intratuin uit Zwijndrecht, Tuincentrum Lissens uit Opwijk, Tuincentrum Luyckx uit Gistel, Tuincentrum Van Gastel uit Ekeren en Tuincentrum Van Gastel uit Olen. Stuk voor stuk professionele topzaken, waar tuin en plantenliefhebbers kunnen genieten van kwaliteit, vakkennis en service!
Uit de 9 genomineerden werd maandag op de nocturne van de vakbeurs Green Expo in Flanders Expo de begeerde titel “Tuincentrum van het jaar” en “Plantencentrum van het jaar” toegekend.
De vakjury heeft zich bij deze beoordeling laten leiden door een aantal belangrijke principes:
-              Klantgerichtheid en klantencommunicatie zijn bijzonder belangrijk: verbale communicatie van het personeel met de klanten, instore communicatie, e-communicatie, service voor de klant
-              Bij tuincentra moeten de veelheid van planten als core business duidelijk naar voor komen. Hierbij werd sterk gelet op visuele presentatie, aanbiedingen, de kunst om te verleiden, kwaliteit, verzorging,.
-              Een tuincentra hoeft niet groot te zijn om een award te verdienen: ook kleine en startende tuincentra worden beloond omdat zij een model zijn voor de snel evoluerende sector. De Garden Centre Awards zijn er niet alleen voor de grote spelers. Wij hebben in ons onderzoek ervaren dat de professionele bezieldheid van ondernemer en personeel des te groter is in een klein tuincentrum. Grote zaken scoorden dan ook soms te zwak bij de mystery shopper. Dit was een duidelijke ervaring bij de jury.
De kwaliteit van de ingeschreven kandidaten was dermate hoog dat de jury beslist heeft om naast de 6 awards bijkomend 3 laureaten te benoemen met een eervolle vermelding voor een bijzonder aspect van hun bedrijf.
Wij stellen u graag deze laureaten voor.
In de uiterste hoek van het land vonden wij in Veurne het plantencentrum Aquabotanica van Peter Deconinck en Els Vercauteren. Sinds jaren blijft dit bedrijf met eigen kwekerij en detailverkoop actief in een bijzonder niche van de moeilijke kustplanten. Het produceren van dergelijke diversiteit aan zoutminnende planten en het blijven opnemen tegen de zilte van onze zee is niet altijd gemakkelijk.
In Opwijk viel ons de buitengewone creativiteit en trendgerichtheid op van het tuincentrum Lissens. Het tuincentrum is onafhankelijk van elke formule, maar weet bijzonder goed waarmee zij bezig zijn. Het bedrijf wordt gerund door broer en zus Luc en Veronique Lissens. De oppervlakte is weliswaar beperkt, maar de sfeervolle inrichting in decoratiekamers is een inspirerende ervaring voor de klant. Voor de jury was het fantastisch te ervaren hoe jullie door de klanten op handen worden gedragen!
De tuincentrabranche is in volle evolutie. De transfer van de groep Van Gastel naar dezelfde financiële groep als HUBO overheerst sinds enkele maanden de insite gesprekken in de branche. Wellicht heeft de CEO van Hubo, Erwin Van Osta ook gemerkt dat de groep Van Gastel een goede kijk op de toekomst heeft door de bouw van een totaal nieuwbouwproject in Olen. Door de ogen van de jury lijkt het gloednieuwe tuincentrum te Olen op de oude site van meubels Vanderven een model voor het moderne tuincentrum van de toekomst met een inrichting en routing die de klant zeker zal waarderen. Bovendien werd deze nieuwe vestiging in Olen genomineerd voor de Europese “Les graines d’or”.
Titel: Bronzen award voor beste plantencentrum
In de categorie plantencentra was het een moeilijke keuze. Doch met het oog op klantgerichtheid en klantencommunicatie oordeelden wij toch dat het bedrijf Inter-Arbo uit Vlezenbeek een bijzondere meerwaarde had om de klant op een aangename wijze rond te leiden in het vrij grote bedrijf. Inter-Arbo deed heel wat inspanningen om modeltuinen uit te werken, sfeervolle vogelgeluiden verrassen de klant tijdens zijn zoektocht naar planten. Bij Inter-Arbo weet de klant hoe de volgroeide plant er zal uitzien.
Titel: Bronzen award voor beste tuincentrum
In de categorie tuincentra vond de jury dat het relatief kleinschalige tuincentrum Goessens uit de kleine deelgemeente Opaaigem van Erpe-Mere zeker een award verdient. Het viel de jury op hoe communicatief personeel en bedrijfsleiders hun klanten helpen met de juiste informatie, de professionele begeleiding in hun keuze.
Het B-postpunt in het tuincentrum gaf dat extra toetje als klantenservice. Een verdere uitbreiding van het tuincentrum zit er zeker aan te komen.
Titel: Zilveren award voor beste plantencentrum
Ook in landelijke gemeente als Gistel, vrij dicht van de koningin der badsteden Oostende, heeft het tuincentrum Luyckx zich weten aan te passen tot een bijzonder modern en aantrekkelijk plantencentrum. Alhoewel op de voorgevel de benaming tuincentrum in grote letters de klant informeert over zijn verwachting, doch heeft Frederik Luyckx zij eigen missie om in hoofdzaak sterk te zijn in een kwalitatief en ruim aanbod aan planten. Overigens liggen de uitbreidingsplannen voor nog meer planten op tafel. Bij de realisatie van hun recente nieuwbouw heeft het bedrijf zich voor hun routing en instore communicatie laten begeleiden door het gekende huis Kees De Haan en de ideeën van Johan Debrabandere uit GRS. Het resultaat is een pareltje van een planten/tuincentrum dat terecht een zilveren award én bovendien een Europese nominatie voor Les Graines d’or verdient.
Titel: Zilveren award voor beste tuincentrum
Om erin te slagen twee nominaties te verdienen moet je Walter Van Gastel heten. Het moederhuis of de flagstore van de groep Van Gastel is sinds jaren gevestigd in Ekeren in de onmiddellijke buurt van de villawijken van Ekeren Donk en het Peerdbos van Brasschaat. Bewust heeft het tuincentrum Van Gastel in zijn missie gekozen voor de beste kwaliteit voor de betere klant: kwaliteit bij de aankoop van planten staat hoog in het vaandel. Walter mikt ook doelbewust op de voornaamste klant: de vrouw. De snijbloemenafdeling is daarom ook bijzonder sterk. Met een uitgebreid aanbod voor de moderne keuken weet Walter de koopgrage vrouwen te lokken. Ook het moderne design gerichte aanbod van potterie, decoratie en tuinmeubelen/accessoires behouden tot de eigen stijl van Walter Van Gastel. Bij de jury is de diversiteit in het aanbod van kwalitatief hoogstaande kamerplanten bijzonder opgevallen ten aanzien van de andere deelnemende tuincentra. Minpuntje is echter het te geringe aanbod aan buitenplanten, zeker voor een tuincentrum gelegen in de meeste riante omgeving van Antwerpen.
Ten slotte komen wij aan de hoofdprijzen.
TITEL: Plantencentrum van het Jaar 2012
Wie in Limburg aan tuinplanten denkt zal spontaan zich aangetrokken voelen tot de mijnsite in Genk naar het Genker Plantencentrum. Het bedrijf werd opgericht in 1993 en wou zich jarenlang aanpassen aan de moderne tijd, maar gelegen in natuurgebied was dit niet evident. Na jaren politieke lobby kon het Genker Plantencentrum uiteindelijk een prachtige nieuwbouw realiseren. Het bedrijf gaat er prat op het grootste aanbod aan planten te bieden in de Benelux met meer dan 4000 plantensoorten op een oppervlakte van 20.000 m2. 30 personeelsleden staan er om de talrijke klanten deskundig te bedienen. De jury looft vooral het weelderig aanbod aan kwalitatieve planten.
TITEL: Tuincentrum van het Jaar 2012
Vic Mertens zit ongeduldig te wachten in de zaal om andermaal zoals twee jaar geleden een award in ontvangst te nemen, maar ditmaal gaat hij terecht en verdiend voor goud in zijn nieuwste tuincentrum Intratuin Zwijndrecht. Gelegen in de commerciële site van Zwijndrecht naast de E17 weet de meer eisende tuinliefhebber een tuincentrum van niveau te vinden. Op een beperkte oppervlakte van 6000 m2 heeft Intratuin Zwijndrecht een perfect plaatje weten te combineren van kelderverdiep tot mezzanine, een door iedereen erkend model van het toekomstgerichte tuincentrum.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 sep 2012
Felix Merckx
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief