SINT-PIETERS-LEEUW - Kalfje geboren in Volsembroek

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Kalfje geboren in Volsembroek

Editiepajot_leeuw_kalfje
Ingezonden oto
 

Het natuurgebied van Natuurpunt Volsembroek in Sint-Pieters-Leeuw wordt begraasd door 4 Galloway koeien Het Volsembroek is gelegen langs de Zuunbeek ter hoogte van het water-wachtbekken van Volsem. Tot hun grote verrassing hebben de vrijwilligers van Natuurpunt die het gebied en de koeien regelmatig in het oog houden kunnen vaststellen dat de kudde met een kalfje uitgebreid is.

Moeder en kalf stellen het goed en het kalf heeft reeds een naam, namelijk Cambrium. Normaal worden afspraken met plaatselijke boeren gemaakt om de weiden in een natuurgebied te begrazen. Dit gebied is echter een zeer vochtig weideland. Daarom is het niet geschikt voor gewone koeien. Galloway koeien zijn een ras met primitieve kenmerken van Schotse oorsprong. Ze zijn beter bestand tegen ruigere leefomstandigheden. Maar de wettelijke verplichtingen die op gewone koeien van toepassing zijn, worden ook toegepast op de Galloway koeien. Bovendien gaan de koeien 's winters op stal bij Natuurpunt in Mechelen. Hij is uitstekend in staat om op eigen houtje te overleven in de natuur en zelfs een kalf ter wereld te brengen zonder de hulp van een veearts. Dit hebben ze deze week in het natuurgebied kunnen meemaken
Zo zijn ze met één meer om als natuurlijke beheerders de grassen in dit gebied in toom te houden En dat dit gebied gewaardeerd wordt, merk je zeker in deze periode. Het wordt gretig gebruikt als rust- of overwinterplaats van trekvogels en watervogels. Het is zowat een tankstation langs de snelweg naar de zuiderse landen. Dit alles kan je zelf vanaf een kijkwand aan de rand van het natuurgebied van Natuurpunt observeren.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 sep 2012
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief