SINT-PIETERS-LEEUW - Politiek testament van Fons Geeroms

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Politiek testament van Fons Geeroms

Fons_geeroms_p200
Ingezonden foto

Na meer dan 32 jaar mandaat, eerst als ocmw-raadslid, nadien als gemeenteraadslid en tenslotte als schepen, heeft Fons Geeroms besloten om een punt te zetten achter zijn politieke loopbaan. Op 2 januari 2013 zal hij het mandaat van gemeenteraadslid voor de volgende bestuursperiode niet meer opnemen. De laatste zes jaar was hij ondermeer 6 jaar schepen van Financiën. Hij heeft nu een soort politiek testament nagelaten. Zelf zegt hij dat hij een geweldig cadeau aan het nieuwe gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw achterlaat: meer dan 13 miljoen!

Fons Geeroms: “Als men de rekeningen van 2006 tot 2011 van Sint-Pieters-Leeuw aandachtig bekijkt, dan moet men toegeven dat een gemeente met liberale inbreng een financieel gezonde gemeente is. De spaarpot van de gemeente is op 5 jaar tijd gestegen van bijna 7 miljoen euro tot 13,4 miljoen of ei zo na een verdubbeling en dit alles met een liberale schepen van financiën aan het roer”.
Schepen Geeroms geeft enkele cijfers:
Uitgaven die steeds maar stijgen en schulden die daalden
-De personeelskost steeg van bijna 9,8 miljoen in 2006 naar 12,6 miljoen in 2011.
-De werkingskosten van de gemeente stegen op die 5 jaar slechts met 1,1 miljoen tot 7,2 miljoen euro.
-De dotatie die de gemeente verleent aan het ocmw om diens sociale werking mogelijk te maken, steeg van 2,6 miljoen in 2006 naar 3,8 miljoen in 2011.
-De dotatie aan de politie ging van 2,2 miljoen naar 3,7 miljoen over dezelfde periode.
-In het totaal stegen die 2 dotaties samen met meer dan 2,5 miljoen of + 53% op 5 jaar tijd.
-De totale uitgaven van de gemeente stegen van 27,1 miljoen in 2006 naar 33,2 miljoen in 2011 of + 6,1 miljoen over die periode..
En toch minder schulden!
-De jaarlijkse schuldenlast ( te betalen afkortingen en intresten van leningen ) daalde van 4,1 miljoen naar 3,5 miljoen tijdens de periode van 2006 tot 2011.
-Eind 2006 had Sint-Pieters-Leeuw nog 30,4 miljoen schulden. Deze zijn eind 2011 gedaald tot 24,4 miljoen of een vermindering van 6 miljoen op 5 jaar tijd.
En toch werden er volgens Fons Geeroms toch investeringen gedaan: “In het totaal heeft de gemeente Sint-Pieters-Leeuw van 2007 tot en met 2011 voor bijna 33 miljoen investeringen ( allerhande wegenwerken, bouwwerken, aankopen enz. ) gedaan op 5 jaar tijd of 6,6 miljoen gemiddeld per jaar. Zelfs in de overgangsbegroting voor 2013 is er 2,1 miljoen euro voorzien alleen al voor de wegeniswerken aan de Fabriekstraat. Een gevulde spaarpot is niet het uiteindelijk doel”, zegt de schepen.
Bij de grondige doorlichting van de financiële toestand van elke Vlaamse gemeente door prof. Matthijs, specialist in overheidsfinanciën aan de universiteit van Gent en aan de VUB, kreeg Sint-Pieters-Leeuw een dikke 8 op 10. In zijn besluit stelde de professor dat de gemeente niet onmiddellijk grote budgettaire problemen heeft en dat de financiën goed op orde zijn.
Fons Geeroms: “Die spaarpot van 13,4 miljoen moet het de gemeente in de toekomst mogelijk maken te blijven voldoen aan al haar financiële verplichtingen. Hiermee moet ze in staat zijn al de geplande investeringen tot een goed einde te brengen, zonder de volgende generaties met een schuldenberg op te zadelen. De crisis slaat volop toe en zal zich ook in de gemeentelijke financiën laten voelen. Het zal er op aankomen de tering naar de nering te zetten, maar met die 6 miljoen minder schulden en met die spaarpot van 13,4 miljoen krijgt het volgende gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw een niet onaardig cadeau van de uittredende meerderheid.
PENSIOEN
Voor Fons Geeroms breken nu rustigere tijden aan. “Ik ga alles proberen te doen wat ik de laatste jaren veel te weinig heb gedaan. Meer tijd doorbrengen met mijn familie, mijn echtgenote, mijn kinderen en kleinkinderen en met mijn vrienden, al die huisklusjes opknappen die al jaren liggen te wachten, meer fietsen en meer bewegen, en niet meer alleen tijdens de zomermaanden, vaker op reis en met vakantie gaan en een grote leesachterstand proberen weg te werken. En toch nog de politiek in het algemeen en de Leeuwse gemeentepolitiek in het bijzonder van nabij trachten te volgen” zegde Fons Geeroms tot slot.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 dec 2012
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief