SINT-PIETERS-LEEUW- Vic Feytons erediploma voor Geert Cromphout

C21

SINT-PIETERS-LEEUW- Vic Feytons erediploma voor Geert Cromphout

Editiepajot_leeuw_geert_foto_merckx
Archief © Felix Merckx
 

Het Davidsfonds Sint-Pieters-Leeuw kent het Vic Feytons Erediploma 2012 toe aan Geert Cromphout, conservator van de verschillende natuurgebieden in Sint-Pieters-Leeuw. Nog dit jaar werd het gebied andermaal uitgebreid met meer dan 2 ha. Verdere projecten staan op stapel.

Drijvende kracht achter dit werk van lange adem dat al in 1989 startte met een eerste aankoop bij de Oude Zuun is Geert Cromphout. Met dit initiatief beschermde hij niet enkel een aantal prachtige natuurgebieden, maar droeg hij ook actief bij aan het zoveel mogelijk bewaren van het oorspronkelijke groene karakter van de gemeente aan de rand van de grootstad.
Door de vereniging “Leeuwse Natuurvrienden” van waaruit hij dit project oorspronkelijk gestalte gaf te laten aansluiten bij de vzw Natuurpunt, kon hij zich met rechtspersoonlijkheid verdedigen in deze dossiers en integreerde hij de verschillende natuurgebieden in een ruimer omvattend plan voor Vlaanderen.
Dat dit project een kwarteeuw geleden werd opgestart, dat het zolang kon standhouden en dat het intussen is gelinkt aan een globaal plan, is de grote verdienste van Geert Cromphout. Hij zette op deze wijze onze gemeente op de kaart van Vlaanderen met een duurzaam project dat de natuur maar ook de authenticiteit van onze gemeente beschermt.  
Het Vic Feytons Erediploma werd in 1998 ingesteld door de nationale Davidsfonds-secretaris, Norbert D’Hulst. Het is genoemd naar de in 1997 overleden erevoorzitter van het Davidsfonds Sint-Pieters-Leeuw, Vic Feytons. Hij was gedurende 25 jaren voorzitter van de vereniging en was ook de eerste voorzitter en zulks tot zijn dood, van de Gemeentelijke Cultuurraad, opgericht in 1983.
Het Erediploma wordt uitgereikt op het Nieuwjaarsfeest, dat plaatsvindt op zondag 27 januari 2013 in het kasteel Coloma. Eerdere winnaars waren ondermeer architect Karel Breda, kunstglazenier Maurice Nevens en beeldhouwer Luc Van Ruyssevelt die in 1998 de allereerste laureaat was.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jan 2013
Felix Merckx
Archief Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief