SINT-PIETERS-LEEUW - Duikschool “ De Watertrollen & Duivels vzw “ bestaat 15 jaar

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Duikschool “ De Watertrollen & Duivels vzw “ bestaat 15 jaar

Editiepajot_watertrollen_1_gr_foto_merckx
 
Editiepajot_watertrollen_1_kl_foto_merckx
Editiepajot_watertrollen_2_kl_foto_merckx
 

De duikschool De Watertrollen & Duivels, een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) werd in 1993 opgericht, is aangesloten bij de Nederlandse Liga voor Onderwateronderzoek en – Sport ( NELOS ).  

De lessen en trainingen gaan door in het Wildersportcomplex aan de Sportlaan 11 in 1600 Sint-Pieters-Leeuw.
 
De Watertrollen” was een duikclub voor kinderen jonger dan 14 jaar. Bij de oprichting in 1993 werd het jeugdduiken echter niet erkend door NELOS, de Nederlandstalige duikfederatie, waardoor deze activiteit toen diende te gebeuren met een privéverzekering en administratief ook volledig gescheiden was van “De Waterduivels”. 
 
De Waterduivels bestonden toen vooral uit monitoren van de Watertrollen en jeugdige duikers die de leeftijd van 14 jaar bereikt hadden. Zij waren dan aangesloten bij de duikfederatie NELOS voor het behalen van brevetten en voor de verzekering van de duikactiviteiten.
Via hun kinderen leerden bovendien veel ouders duiken en sloten aan bij “De Waterduivels”, zodat alle activiteiten voor het gezin op één avond kon plaatshebben.
 
Gelet op de Vlaamse decreten betreffende de sport voor de jeugd, zag NELOS zich verplicht ook het jeugdduiken te organiseren en voor de nodige kaders en begeleiders te zorgen.
Door het voortrekkerswerk dat geleverd werd door monitoren bij “De Watertrollen” werd in 2000 op aanvraag van de duikfederatie twee monitoren gedelegeerd, Etienne SCHAMP en Marc GEERINCKX, om hun ervaringen in verband met jeugdduiken te gebruiken binnen de “subcommissie jeugdduiken “ die opgericht werd door NELOS.
 
Door deze nieuwe situatie, waarbij de beide activiteiten nu verzekerd en beheerd werden door één federatie, NELOS, werd in november 2001 beslist de twee clubs een administratieve fusie te laten ondergaan, waardoor het beheer eenvoudiger werd.
 
Duiken kan men zowat overal leren, behalve de jongeren van 8 tot 14 jaar, die kunnen in Vlaams-Brabant enkel terecht bij “ De Watertrollen & Duivels “
 
De duikmonitoren zijn ook specialisten in het jeugdduiken en staan ook in voor de opleiding van jeugdduik-instructeurs op nationaal vlak.
 
Recreatief sportduiken is een fascinerende sport, een uitdaging voor mensen met verantwoordelijkheidszin, op ontdekking gaan langs onbetreden poelen en waters, een must voor al wie van de ongerepte natuur onder water houd, gewichtloos bewegen in een wereld die eens de onze was, een therapie voor de jachtige hedendaagse mens, een paradijs voor de onderwaterfotograaf. 
 
Het recreatief duiken voor kinderen is een relatief nieuw begrip in Vlaanderen. De Vlaamse overheid heeft zich terecht tot doel gesteld de jeugd meer te doen sporten. NELOS, als enige erkende sportduikbond, heeft in die zin haar verantwoordelijkheid genomen door de oprichting van een speciale afdeling “ Subcommissie Jeugdduiken “ binnen de Commissie Duikonderricht in het jaar 2000. 
 
Het Jeugdduiken heeft tot doel de jeugd tussen 8 en 14 jaar, op een aan hen aangepaste manier te laten deelnemen aan de duiksport. Dit beperkt zich niet tot het louter deelnemen, de kinderen krijgen ook op een pedagogisch verantwoorde manier inzicht in alle aspecten van de duiksport en het onderwatermilieu. Het jeugdduiken leert de kinderen zichzelf te beheersen en te gedragen in een vreemde omgeving, lichamelijk en mentaal. Het bevordert het zelfvertrouwen door nieuwe uitdagingen te overwinnen. Het Jeugdduiken is dus niet enkel een middel om aan sport te doen maar draagt bij tot de ganse ontwikkeling van het kind .
 
 
Voor alle vragen en inlichtingen (na 19u) kan men terecht bij Marc GEERINCKX  0498/86.96.33  en Annie MARIN     02/532.15.53 
Contactadres : Duikschool De Watertrollen & Duivels VZW, Hoogstraat 220 in 1600 Sint-Pieters-Leeuw.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 aug 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief