SINT-PIETERS-LEEUW - Vlezenbeek haalde het niet bij Dorp op stap

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Vlezenbeek haalde het niet bij Dorp op stap

Images
Repro Editiepajot

De winnaars van ‘Dorp Op Stap 2009’ zijn bekend! Elk jaar brengt het Festival van Vlaanderen Brussel i.s.m. Vlaams minister van Cultuur en Brussel Bert Anciaux met dit project volledige dorpen met de bus naar Brussel voor een gezellige dag vol muziek, cultuur en wandelingen door de hoofdstad.

Na een ongelofelijk spannende SMS-wedstrijd op Radio 2 en in de Streekkrant hebben de vijf dorpen die het grootst aantal inwoners hebben gemotiveerd gewonnen!  De winnende dorpen zijn dit jaar: Oekene (West-Vlaanderen) , Boonwijk in Sint-Gillis-Dendermonde (Oost-Vlaanderen), Essen-Hoek (Antwerpen), Neerlanden (Vlaams-Brabant) en Nerem bij Tongeren (Limburg). Op zondag 3 mei worden ze opgehaald voor de grote cultuurdag in Brussel, maar eerst zijn er nog in maart de sprankelende klassieke-Funiculi-concerten in de vijf dorpen, ingeleid door Radio 2-presentator Marc Brillouet. 

Op zondag 3 mei haalt een vloot feestbussen van De Lijn de winnaars op het dorpsplein op en brengt ze met z’n allen naar Brussel om daar te genieten van een prachtig klassiek concert verzorgd door het Nationaal orkest van België o.l.v. Theodor Guschlbauer. Zij brengen de Vijfde Symfonie van Beethoven en samen met pianiste Yu-Fen Chang, Gershwins ‘Rhapsody in Blue’. Een verbroederende receptie waar iedereen zijn lokale specialiteiten kan voorstellen én inspirerende themawandelingen door de hoofdstad met professionele gidsen van Onthaal en Promotie Brussel, zijn de twee andere hoogtepunten van de dag!

Het project ‘Dorp Op Stap’ wil alle drempels wegwerken die cultuurbeleving verhinderen en doet dit door alle inwoners samen dit gratis concert, receptie en wandelingen aan te bieden!  Meer nog: voor kinderen is er een aangepast programma en voor de allerkleinsten die thuisblijven wordt de kost van de babysit terugbetaald. Ook voor minder mobiele mensen wordt de volledige toegankelijkheid gegarandeerd.  

Hoe is de wedstrijd verlopen? Op 12 februari kwam een jury samen voor Dorp op Stap die uit 43 creatieve inzendingen uit alle hoeken van Vlaanderen de 15 meest enthousiaste dorpen selecteerde. Deze genomineerde dorpen hebben de voorbije 10 dagen samen met Radio 2 een kleine sfeerreportage gemaakt over hun dorp en hebben moedig deel 2 van de ‘Dorp op Stap’-wedstrijd aangevat: de SMS-wedstrijd. Met deze wedstrijd moesten de dorpen bewijzen dat niet alleen een enkeling enthousiast was, maar dat het hele dorp achter dit project staat en ervoor wilde gaan! Van zondagmorgen 15 februari tot en met woensdagmiddag 25 februari kon iedereen stemmen op zijn favoriete dorp. De promotie die de dorpen gevoerd hebben was ronduit fantastisch, het enthousiasme groot om inwoners en sympathisanten zover te krijgen om hun dorp naar de cultuuroverwinning te stemmen!

Uiteindelijk bleken Oekene, Boonwijk, Essen-Hoek, Neerlanden en Nerem de dorpen die, in verhouding tot hun aantal inwoners, het grootste aantal stemmen hebben gehaald!

3 mei lijkt veraf, toch mogen de dorpen zich nu reeds klaarmaken voor een concert, want eerst krijgen de winnende dorpen eind maart nog een sprankelend klassiek Funiculi Funicula-concert in het eigen dorp zelf! Radio 2-presentator Marc Brillouet is er om het Funiculi-concert te kaderen en in te leiden. Dit als voorsmaakje voor de grote cultuurdag in Brussel! Marc Brillouet zal ook die dag de inleiding voor het slotconcert in het Paleis voor Schone Kunsten verzorgen. 

Bert Anciaux: “Vlaanderen laat haar hoofdstad niet los, integendeel, de band tussen beide dient nog elke dag versterkt te worden. Met Dorp Op Stap kunnen de winnende dorpen niet enkel met onze prachtige  culturele rijkdom kennismaken, maar ook met die van hun hoofdstad.” 

Dorp op Stap wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap, KBC, De Streekkrant, De Lijn, Onthaal en Promotie Brussel en Radio 2. 

Vragen of opmerkingen zijn altijd welkom bij het Festival van Vlaanderen Brussel t.a.v. Thijs Geeraert, Ravensteinstraat 36, 1000 Brussel. Tel: 02-548 95 97. Fax: 02-548 95 90. thijs@festival.be.   www.dorpopstap.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 feb 2009
Editiepajot
RE
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief