Gemeentelijk ruimtelijk Structuurplan SINT-PIETERS-LEEUW goedgekeurd

C21

Gemeentelijk ruimtelijk Structuurplan SINT-PIETERS-LEEUW goedgekeurd

Editiepajot_spl_structuurplan_foto_merckx
Schepen Schoukens en Eric Wuyts met het gemeentelijk structuurplan. (Foto Felix Merckx)
 

Het gemeentelijk ruimtelijk Structuurplan van Sint-Pieters-Leeuw werd goedgekeurd door de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant
Met het ruimtelijk structuurplan wenst het gemeentebestuur in te spelen op de ruimtelijke noden van een steeds wijzigende maatschappij en uitspraken te doen over de manier waarop de omgeving in de toekomst het best wordt ingericht, rekening houdend met de verschillende maatschappelijke behoeften. Het structuurplan biedt een langetermijnvisie op de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente en beschrijft met welke middelen en maatregelen de doelstellingen bereikt kunnen worden.

Het volledige structuurplan is terug te vinden op de website van de gemeente: www.sint-pieters-leeuw.be

Martin Schoukens, schepen Openbare Werken en Ruimtelijke Planning en Stedenbouw: “ Het Ruimtelijke Structuurplan Vlaanderen (RSV) stelt dat Sint-Pieters-Leeuw deels behoord tot het Vlaams Stedelijk gebied rond Brussel (VSGB) en deels tot het buitengebied, het Pajottenland. De uitgangspunten voor het stedelijk gebied zijn ontwikkeling, concentratie en verdichting met respect voor de draagkracht van het gebied. In het buitengebied zijn landbouw, natuur en bos de belangrijkste functies”.

Het stedelijk gebied omvat de kernen van Ruisbroek, Negenmanneken en Zuun met Klein-Bijgaarden. Voor deze kernen wordt een verdere versterking en maximale verweving van alle stedelijke functies nagestreefd. Weliswaar gebeurt dit met respect voor de draagkracht van de kernen. Deze kernen blijven dus functioneren op gemeentelijk niveau en moeten in geen geval een stedelijke of grootstedelijke uitstraling krijgen.

In het structuurplan ziet men ondermeer dat Sint-Pieters-Leeuw de open ruimten wil bewaren. Ook voor de deelgemeenten Oudenaken, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek

Strategische projecten
In het structuurplan ziet men de volgende strategische projectenb

N6-Bergensesteenweg als multifunctionele drager
De gemeente zal de aan de N6 palende BPA’s screenen (BPA Langveld, BPA Wilderveld, BPA Steenweg op Groot-Bijgaarden, BPA Wautersstraat, BPA Brukom, BPA Brukom-Zenneveld, BPA Kleine Kolder) en indien nodig in herziening stellen om de verweving van de verschillende functies langs de N6-Bergensesteenweg te optimaliseren. Daarnaast zal de gemeente een strategisch project opstarten voor de herwaardering van “het projectgebied Bergensesteenweg”.

Ruisbroek-centrum en stationsomgeving
Voor het centrum van Ruisbroek en ruime stationsomgeving wordt een strategisch project op gemeentelijk niveau uitgewerkt met de versterking van het centrumgebied. Dit gebeurt door de herwaardering van het patrimonium, de realisatie van een woonproject op de ACV-site, de invulling van de ‘Molens van Ruisbroek’ met woon- en kantoorfuncties, de versterking van de relatie van het centrum, de ACV-site en de ‘Molens van Ruisbroek’ met de stationsomgeving, het creëren van assen voor langzaam verkeer.

Ontwikkelen van de Zuunbeek als toeristisch-recreatieve as
De ontwikkeling van de Zuunbeek als drager van verschillende toeristisch-recreatieve functies wordtbeschouwd als een gemeentelijk strategisch project. De verschillende toeristisch-recreatieve functies worden met elkaar verbonden door een wandel- en fietspad langs de Zuun met respect voor de natuurlijke waarde van en langs de waterloop.

BEDRIJVEN
In Zuun en op het Negenmanneke kunnen er nog bedrijven ontwikkelen.
Martin Schoukens: “Dt mag zeker niet gaan ten koste van de leefbaarheid van de aldaar gelegen woongebieden. Op Vlaams niveau is er sprake van het bouwen van een brug over de autosnelweg. Het verkeer vanuit de bedrijven moet zo niet meer door de woonkernen”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 mrt 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief