Een nieuw groen stukje recreatiegebied in VLEZENBEEK

Een nieuw groen stukje recreatiegebied in VLEZENBEEK

Boomplanting2_bewerkt
Leerlingen van het 4de leerjaar van de Ave Mariabasisschool. Foto Ingezonden
 

 In 2017 kocht de gemeente Sint-Pieters-Leeuw de terreinen aan de Inkendaalstraat in Vlezenbeek waar voetbalploeg SK Vlezenbeek zijn thuisbasis heeft. De gemeente wil deze sportinfrastructuur beter integreren in het landschap en de natuurwaarden van de beekvallei versterken. Samen met Pro Natura1 maakte ze een ontwerp om de omliggende ruimte om te vormen tot een waardevol recreatiegebied. 

Naast een wadi - een laagte waarin het regenwater zich kan verzamelen en in de bodem kan infiltreren - worden ook een wandelpad, een speelzone, een hooiland, bloemenweides en houtkanten met streekeigen bomen en struiken aangelegd. Deze plek is vrij toegankelijk voor het groot publiek. Via verschillende activiteiten met ondermeer de voetbalclub en de school wil de gemeente de betrokkenheid vergoten. Zo kan de natuurzone binnenkort een aangename plek worden voor groot en klein! 

Leerlingen 4e leerjaar planten bomen en struiken 

Woensdagvoormiddag hadden een 50 tal leerlingen van het 4de leerjaar van de Ave Mariabasisschool het genoegen de natuurwerkers van Pro Natura te mogen helpen met de aanplant. Met veel jeugdig enthousiasme kregen 350 inheemse bomen en struiken een plekje langs de voetbalvelden. 

Schepen van Sport, Herwig Smeets: ‘De leerlingen van de Ave Maria basisschool, waarvan er overigens veel lid zijn bij de voetbalclub SK Vlezenbeek, hielpen zo mee aan de uitbouw van een mooie sportomgeving. Voortaan kennen ze ook moeiteloos het verschil tussen een Meidoorn, een Sleedoorn en een Haagbeuk. Bovendien vergt tuinieren ook een fysieke inspanning, wat de 

conditie alleen maar ten goede kwam!’ 

Schepen van Groen en Openbare ruimte, Bart Keymolen, pikt hierop in: ‘Op deze bijzonder mooie plek kan onze jeugd kennis maken met sport en natuur. We moeten creatief leren omgaan met onze open ruimte en natuur verzoenen met ander landgebruik. Door onze kinderen bij dit project te betrekken willen we hen nog meer bewust maken van het belang van 

groen in onze leefomgeving. Laat dit initiatief hier een voorbeeld van zijn.’ 

Waterbuffer 

De lager gelegen weide, die permanent drassig is, leent zich tot de creatie van een stukje natuur dat dient als waterbuffer om een plotse hoge waterstand op de Vlezenbeek tegen te gaan. Door de aanleg van een wadi kan de grond meer water opslaan. De drainage van de voetbalvelden komt ook uit in deze wadi. 

Dit project werd ingediend bij de Provincie Vlaams-Brabant. We hopen op een subsidiëring om dit project te realiseren. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mrt 2019
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 06 jun 2019

archief