SINT-PIETERS-LEEUW – Nieuwe eik herinnert aan oude grens Leeuw- Vlezenbeek

SINT-PIETERS-LEEUW – Nieuwe eik herinnert aan oude grens Leeuw- Vlezenbeek

2019-05-05-doop-nieuwe-grenseik
Ingezonden foto © Julien Steens
 

Afgelopen zondagnamiddag zorgde de Dienst Erfgoed Sint-Pieters-Leeuw voor de aanplant en de feestelijke doop van een nieuwe Grenseik tussen Leeuw en Vlezenbeek. De vzw De Vrede koppelde een wandeling aan dit feestgebeuren.

 

In 1739, zowat 280 jaar geleden werd een definitieve grens vastgelegd tussen de toenmalige dorpen Vlezenbeek en Sint-Pieters-Leeuw. Dit gebeurde door het plaatsen van 25 stenen grenspalen en enkele stoere lindebomen en eiken. In een sierlijke, met de hand ingekleurde figuratieve kaart op perkamenten rol, werd de “Lemietscheydinge” officieel bevestigd.

 

Op 8 augustus 2018 werd één van de grenseiken geveld door onweer. Dat is jammer, want vele van deze landschapsrelicten zijn intussen verdwenen en het gebruik ervan is vandaag nog amper gekend. Toch had ook deze boom – net zoals de Witse-boom op de grens tussen Vlezenbeek en Sint-Pieters-Leeuw een belangrijke waarde. De gemeente Sint-Pieters-Leeuw besloot dan ook om een nieuwe Grenseik aan te planten die het landschap van Vlezenbeek zal sieren.

 

De Vrede vzw greep het moment aan om aan deze doop een heerlijke wandeling te koppelen over de grenzen van Vlezenbeek, hoofdzakelijk in het gehucht Sobbroek.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 mei 2019
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 09 jul 2020

archief