SINT-PIETERS-LEEUW - Blauwalg in Kanaal

SINT-PIETERS-LEEUW - Blauwalg in Kanaal

Blauwalg

Burgemeester Luc Deconinck heeft een politiebesluit uitgevaardigd voor een recreatie- en captatieverbod ter hoogte van het pand Ruisbroek-Anderlecht van het Kanaal Brussel-Charleroi.De reden is dat er blauwalgenbloei is  vastgesteld.

Daarom is het verboden water te capteren uit de zone  Ruisbroek-Anderlecht van het Kanaal Brussel-Charleroi voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee. Er geldt ook een verbod van elke vorm van zachte recreatie op voorgenoemde locatie binnen een straal van 100 m van de drijflaag van die algen.

Sint-Pieters-Leeuw werd over de aanwezigheid van blauwalgenbloei geïnformeerd via het centrale meldpunt Blauwalgen van de Vlaamse Milieumaatschappij. De problemen situeren zich op het Kanaal naar Charleroi in de omgeving van Ruisbroek en Anderlecht. Het captatieverbod voor het besproeien van landbouwgewassen en drinkwater voor vee geldt voor heel de zone. .

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen – of cyanobacteriën – zijn bacteriën die leven in zoet water en die er uitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden toxische stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. Ook het besproeien van gewassen kan gevolgen hebben aangezien de toxische stoffen lange tijd op de gewassen aanwezig kunnen blijven. Daarnaast kan de verstuivingswolk bij besproeiing ook hinderlijk zijn voor omwonenden.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jul 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 09 jul 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 29 jun 2020

archief