SINT-PIETERS-LEEUW - Defintief beschermd: Hof ten Brukom

SINT-PIETERS-LEEUW - Defintief beschermd: Hof ten Brukom

Hfbrkm
Hof ten Brukom is een imposante abdijhoeve uit de achttiende eeuw.
 

De oude abdijhoeve Hof ten Brukom langs de Bergensesteenweg in Sint-Pieters-Leeuw is definitief beschermd als monument. Dat besliste Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) omwille van de grote historische en architecturale waarde.

“De vierkantshoeve Hof ten Brukom maakte vroeger deel uit van het domein van de Terkamerenabdij”, zegt minister Diependaele. “Deze authentieke hoeve is de laatste overgebleven fysieke getuige van de eeuwenlange aanwezigheid van de Ter Kamerenabdij in Sint-Pieters-Leeuw. Naast deze historische waarde is de abdijhoeve ook een architecturaal pareltje uit het landbouwverleden van het Pajottenland. Vandaar dat het zeker de moeite waard is om het Hof ten Brukom te beschermen.”

In 1777 werd de huidige abdijhoeve Hof ten Brukom in Sint-Pieters-Leeuw gebouwd ter vervanging van een oudere pachthoeve waarvan de eerste verwijzingen teruggaan tot 1238. “Brukom is altijd al een belangrijk gehucht geweest, gelegen op een knooppunt van wegen en waterlopen. Die gunstige ligging bood grote mogelijkheden voor landbouw en veeteelt”, klinkt het bij erfgoeddeskundigen. “De hoeve was een pachthoeve in het bezit van de Terkamerenabdij in Brussel en getuigt van het landbouwsysteem tijdens het ancien regime. De toegangspoort met duiventil, een privilege weggelegd voor adel en clerus, verwijst naar de bijzondere status van de abdijhoeve. Ook na de opheffing van de abdij aan het einde van de achttiende eeuw behield de pachthoeve haar agrarische functie. Het goed wisselde tijdens de negentiende eeuw meerdere malen van eigenaar en werd steeds verder verpacht, tot aan het midden van de twintigste eeuw. Sinds 1970 was er een restaurant en een manege in gevestigd, waarvan nog enkele paardenstallen overblijven.”

Hardsteen

Wat de statige vierkantshoeve zo speciaal maakt is de uitzonderlijke grootte en de architecturale kwaliteit. De abdijhoeve werd opgetrokken in een zeer typerende bak- en zandsteenarchitectuur met een leien dak met afgewolfde zadeldaken. In de stallen gebruikte men uitzonderlijke bakstenen koepelgewelven op monolithische zuilen van blauwe hardsteen.

Matthias Diependaele minister van onroerend erfgoed “Voordeel van het beschermde statuut is dat de eigenaar subsidies kan aanvragen voor de restauratie”

Nadat de manege en het restaurant met feestzaal sloot in 2017, werd de hoeve door een nieuwe eigenaar gekocht die het een economische invulling wil geven en er kantoren wil in onder brengen. Door de bescherming kan de eigenaar nu subsidies krijgen om het complex te restaureren. De nieuwe eigenaar had sowieso de intentie om de authenticiteit van de vierkantshoeve te bewaren.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 dec 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 06 aug 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 09 jul 2020

archief